Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні ухвалили зміни для ФОПів: що чекає на підприємців з 1 серпня

Відновлення податкових перевірок, скасування "спрощенки" та багато інших нововведень чекає на ФОПів вже незабаром

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зміни для підприємців відбудуться вже з 1 серпня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили законопроєкт №8401, який передбачає скасування спрощеної системи оподаткування. Вже з 1 серпня відбудеться перехід ФОПів з 2% на інші податкові системи. Ба більше, на підприємців чекає ще кілька важливих змін.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Які зміни чекають на ФОПів з 1 серпня?

Перехід зі спрощеної системи оподаткування

З 1 серпня 2023 року відбудеться перехід ФОПів з пільгових 2% на інші податкові системи. Таким платникам податків надали вибір, тобто, при переході вони зможуть обрати будь-яку зручну для них систему оподаткування.

"Таким чином платник податків матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві не буде вказана бажана система, платник автоматично переводитиметься на систему, на якій він перебував до обрання 2%", – йдеться у повідомленні.

Також новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали податкову ставку 2%, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%.

Мораторій для прифронтових територій

З 1 серпня законопроєкт передбачає часткове скасування чинного мораторію на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Штрафні санкції для підприємців

Згідно з законопроєктом, до підприємців не застосовуватимуться штрафи та пеня за несвоєчасне погашення податкового боргу. Йдеться про випадок, коли такий борг був самостійно погашений протягом 30 днів з дати отримання податкового повідомлення-рішення.

Відповідні зміни торкнулися й ФОПів 2 та 3 груп, для них встановили штрафи у розмірі 25% та 50% на період з 1 серпня 2023 року по 1 серпня 2025 року.

Відновлення податкових перевірок

Згідно з ухваленим законопроєктом, такі перевірки відновлять не для всіх підприємців, а лише для тих, хто підпадає під ризики. Зазначається, що погоджено чіткі критерії ризиків для плану-графіка проведення документальних планових перевірок. Йдеться про:

  • рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у 2 рази;
  • заробітна плата нарахована/виплачена податковим агентом менша середньої по регіону у відповідній галузі;
  • загальна сума витрат підприємницької діяльності 75% або більше загальнорічного оподатковуваного доходу, за умови, що сума задекларованого доходу становить понад 10 млн гривень.

Застосування РРО малим бізнесом

З 1 жовтня 2023 року буде відновлено відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Однак звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО, окрім як під час торгівлі підакцизними товарами, настане у разі, якщо вони були вчиненні на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій).

Ухвалений законопроєкт також передбачає такі зміни:

  • не враховувати "технічний борг", який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті, під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі;
  • зберегти право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій);
  • надати можливість ФОП-платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

Раніше ми розповідали, за яке порушення платники податків можуть заплатити штраф у розмірі 33 000 гривень. Також ми писали, який податок на нерухомість доведеться заплатити у 2023 році. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.