Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пам’ятка ФОПам у травні: коли останні дні сплати податків і подання декларацій

Фізичні особи-підприємці всіх груп мають встигнути до кінцевих дат сплатити податки й відзвітувати про доходи

Фото: УНІАН, zak.tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПи мають встигнути подати декларацію та заплатити податки у травні

Фото: УНІАН, zak.tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Кожного місяця ФОПи подають звітну декларацію про доходи за попередній місяць і сплачують податки в державний бюджет. Для цих дій визначено кінцеві терміни, а несвоєчасне виконання зобов’язань тягне за собою адміністративну відповідальність.

Про це повідомив податковий консультант Михайло Смокович.

Фізичні особи-підприємці 1 та 2 груп сплачують єдиний податок щомісяця, і в травні це треба зробити до 19 числа. Суми ЄП наступні:

  • ФОП 1 групи – 268,40 грн;
  • ФОП 2 групи – 1 340 грн.

Нагадаємо, що з квітня 2022 року підприємцям спростили податкові зобов’язання та дозволили не сплачувати єдиний податок. Тобто це справа добровільна: кожен підприємець самостійно розв'язує питання залежно від фінансових можливостей. Водночас влада планує скасувати спрощення вже на початку липня поточного року. У червні відбудеться голосування за відповідний законопроєкт, який скасовує чимало податкових пільг.

Також до 19 травня ФОПи 3 групи на 5% мають заплатити ЄП за I квартал 2023 року. Що стосується підприємців 3 групи на спрощеній системі оподаткування, тобто які сплачують 2% свого доходу, вони повинні до 22 травня подати звітну декларацію за минулий місяць. А заплатити податок відповідно до суми місячного доходу треба до 1 червня.

Єдиний соціальний внесок ФОПам дозволено не покривати. Це рішення також є добровільним. Втім Михайло Смокович рекомендує за можливості не пропускати кінцеві періоди та платити ЄСВ і ЄП, оскільки це забезпечує додатковим страховим стажем і залучає більше коштів у державний бюджет України.

Який розмір податків у травні

Внесок вираховується з розміру мінімальної заробітної плати. Оскільки вона не змінилася, то Єдиний соціальний внесок у травні також залишився на колишньому рівні. Фізичні особи-підприємці платять 22% мінімальної зарплати, тобто 1 474 грн.

Жодних змін не відбулося в максимальних обсягах доходів протягом року для ФОПів усіх груп, вони становлять:

  • 1 група – 1 118 900 грн;
  • 2 група – 5 587 800 грн;
  • 3 група – 7 818 900 грн.

Зауважимо, що окрім повернення обов’язкового єдиного податку, бізнес чекають також стандартні перевірки на порушення законодавства та штрафи за відсутність реєстратора розрахункових операцій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за що можуть покарати власників бізнесу в Україні на суму до 85 тисяч гривень. Також ми повідомляли, які нововведення з’явилися для ФОПів з 1 травня та що треба встигнути.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.