Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни для ФОПів з 1 травня – які нововведення з’явилися та що треба встигнути

Серед важливих нововведень – підприємцям змінили форми заяв у сфері державної реєстрації

Фото: mfu.if.ua, УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

ФОПів у травні чекають деякі зміни у формах заяв і декларуванні

Фото: mfu.if.ua, УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

1 травня набрали чинності нові форми заяв для реєстрації в Єдиному державному реєстрі. Також цього місяця спливає термін подання декларації про майновий стан і доходи та сплати податкових зобов'язань.

Сайт Pro Гроші розповідає, що зміниться для фізичних осіб-підприємців у травні, які податки потрібно сплатити, а доходи – задекларувати.

Зміст
1.Спрощення реєстраційної процедури
2.Встигнути задекларувати доходи
3.Розмір податків у травні

Спрощення реєстраційної процедури

Наприкінці березня поточного року Міністерство юстиції видало наказ про нову редакцію форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань. Вони почали діяти з 1 травня. Як зазначили у відомстві, цей крок було здійснено для спрощення процедури, більш легкого та пришвидшеного заповнення документів, щоб ФОПи мали змогу інтуїтивно та зручно шукати необхідну форму.

Варто зазначити, що подання заяв з деякою конкретною метою, наприклад, для переходу на спрощену систему оподаткування чи добровільної реєстрації як платника податку на додану вартість, можна буде здійснювати лише після опублікування оголошення на офіційному сайті Мін’юсту.

Встигнути задекларувати доходи

Лише один день українці мають у травні, щоб встигнути подати декларацію про майновий стан і доходи. Це стосується ФОПів не на спрощеній системі оподаткування, фізосіб, які займаються незалежною професійною діяльністю, та громадян із зобов’язанням звітувати (потреба мала виникнути протягом 2022 року).

Відповідно до ст. 179 ПКУ платники повинні дистанційно подати декларацію (через Електронний кабінет) до 1 травня включно. Плюс термін сплати податків завершується 10 травня (для ФОПів не на спрощеній системі) та 1 серпня (для всіх інших осіб).

Розмір податків у травні

Оскільки мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум не змінилися у травні, то сума ЄСВ залишиться на сталому рівні. Фізичні особи-підприємці мають цього місяця виконати такі зобов’язання зі сплати податків:

  • ФОП І групи: ЄСВ – 1 474 грн (22% мінімальної зарплати), ЄП – 268,40 грн (не більше 10% прожиткового мінімуму для працездатних осіб);
  • ФОП ІІ групи: ЄСВ – 1 474 грн, ЄП – 1 340 грн (20% мінімальної заробітної плати);
  • ФОП ІІІ групи: ЄСВ – 1 474 грн, ЄП – 2% доходу (неплатники ПДВ) на час дії воєнного стану.

Зауважимо, сплата Єдиного соціального внеску є добровільною справою з березня 2022 року. Тобто ФОПи самостійно вирішують, чи платити ЄСВ. Також ФОПи І та ІІ груп мають право не покривати єдиний податок під час війни.

Не змінилися максимальні обсяги доходів протягом року для ФОПів усіх груп, вони становлять:

  • І група – 1 118 900 грн;
  • ІІ група – 5 587 800 грн;
  • ІІІ група – 7 818 900 грн.

Пам’ятайте, що вже з липня будуть скасовані певні пільги для підприємців. Йдеться про спрощену систему (замість 2% доходу буде 5%), повернення обов’язку платити єдиний податок ФОПам І та ІІ груп, штрафів за відсутність реєстратора розрахункових операцій та документальних перевірок на порушення законодавства.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям почали нараховувати податки на землю та нерухомість. Також ми повідомляли, що деяких ФОПів переслідують борги за несплату ЄП і розповідали, як уникнути податкових вимог.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.