Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна заробити мільйони: що таке NFT і де його продають

Розповідаємо, як заробити на NFT-маркетплейсах та як вони називаються

Фото: Unsplash, скріншот. Колаж: Pro Гроші

NFT може бути будь-який цифровий об'єкт

Фото: Unsplash, скріншот. Колаж: Pro Гроші

У 2021 році англійський словник Collins English Dictionary зробив NFT словом року. Його використовували у кожній соцмережі і за допомогою NFT продавали будь які витвори мистецтва за мільйони доларів.

Сайт Pro Гроші розповідає, що це таке, як розшифровується і скільки коштує.

Отже, абревіатура NFT розшифровується non-fungible token і перекладається як "невзаємозамінний токен". По суті – це такий вид криптовалюти, який вимірюється унікальними цифровими об’єктами.

Тобто один біткойн – можна обміняти на один біткоїн, так само, як і інші види криптовалют, а от NFT – це повністю унікальний цифровий об’єкт.

Це може бути гіф-зображення, аудіозапис, зображення, документ, мем чи інший об’єкт. Немає жодного об’єктивного курсу NFT, як от є курс біткойна до долара, кожен об’єкт унікальний.

У вигляді NFT можна представити не лише цифрові об’єкти, іноді у нього може бути і фізичний відповідник, навіть квартира, яку продали на одному з NFT-аукціонів в Україні.

Наприклад, організація Bored Apes Yacht Club продала NFT-зображення із кумедними мавпами і їх власники отримують разом із токеном доступ до закритого клубу і його заходів.

Приклади популярних NFT-мавп
Фото: скріншот

Найдорожча "мавпа" була продана за понад 3 мільйони доларів.

Де продають NFT?

Операції з купівлі та продажу NFT проводять на NFT-маркетплейсах, яких існує досить багато у різних блокчейнах.

Наприклад маркетплейс Open Sea, який знаходиться у блокчейні Ethereum, був найпопулярнішим за минулий рік.

Також є AtomicHub у блокчені WAX, а в системі Polkadot/Kusama популярним є маркетплейс RNMK.

"Загадкові" NFT

Іноді такі токени продають у форматі секретних віртуальних боксів або Mystery Box. У такій віртуальній коробці зберігається рандомний токен, а який саме, ви дізнаєтесь лише після придбання Mystery Box.

Якщо трапиться рідкісний NFT, його можна буде продати на маркетплейсі набагато дорожче, ніж коштувала коробка. Однак може не пощастити, і токен виявиться навіть дешевше коробки.

Також можна придбати NFT цілими паками і заробляти на цьому. Наприклад, у дешевому паку може бути дуже рідкісний і дорогий токен, який можна перепродати за великі гроші.

Продавати можна і самі паки, це менш ризиковано, але і менш прибутково, оскільки випадковий скарб може попастися іншій людині, яка купить набір у вас.

Скільки це може коштувати?

Ціна може бути абсолютно будь-якою, від кількох доларів до мільйонів. У 2022 році вже встигли продати NFT за 91,8 млн доларів. Його назва The Merge і це найдорожче NFT із кількома власниками.

На нього збирали гроші близько 30 тисяч колекціонерів і нарешті придбали його на платформі Nifty Gateway.

Раніше ми розповідали про ведення ФОП у смартфоні і писали, як оформлювати цифрові довідки через "Дію".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.