Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не виходячи з дому: як правильно оформити довідки через "Дію"

Документи можна згенерувати як у мобільному застосунку, так і на порталі

Фото: Мінцифри, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найпопулярніші серед українців довідки можна згенерувати онлайн

Фото: Мінцифри, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Словосполучення "отримати довідку" у більшості українців завжди викликало асоціацію з чергами та складнощами, на які можна натрапити у держструктурах. Однак з появою "Дії" отримати низку послуг можна не виходячи з дому та не відпрошуючись з роботи. Для цього достатньо мати доступ до інтернету та кілька хвилин вільного часу.

Pro Гроші розповідають, які довідки можна отримати через "Дію".

ОК-5 та ОК-7

Їх отримати найпростіше. Вони доступні у мобільному застосунку "Дія" та надаються лише в кілька кліків.

Це довідки про трудовий та страховий стаж, які як правило, вимагають при оформленні на роботу, для призначення пенсії чи при нарахуванні лікарняних.

Для того, щоб їх отримати , потрібно зайти в застосунок "Дія", обрати розділ "Послуги", потім натиснути "Довідки", а після цього обрати ОК-5 чи ОК-7 та натиснути "замовити довідку". Вона з’явиться в застосунку вже за кілька хвилин, після чого документ можна завантажити на смартфон та роздрукувати.

Довідка про відсутність судимості

Доступна на порталі "Дія". Її також надають безкоштовно, а на оформлення піде до 10 хвилин.

Для цього слід авторизуватися на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису та заповнити онлайн-форму для отримання документу.

Замовляючи довідку важливо зберегти її номер. Він потрібен, щоб самостійно перевіряти статус готовності.

Документ можна отримати як у електронному, так і у паперовому вигляді. Це потрібно вказати у полі "Спосіб отримання довідки". Якщо ви обрали паперовий варіант, то довідку можна буде забрати в будь-якому сервісному центрі МВС.

Після оформлення заявки на довідку, її сформують протягом наступних 30 днів.

Довідка про доходи

Ще одна важлива послуга на порталі "Дія". Будь-який українець старше 18 років має право безкоштовно подати запит на отримання довідки з Державного реєстру фізичних осіб про виплачені доходи та утримані з них податки.

Для цього потрібно авторизуватися на порталі, обрати розділ "Послуги", після чого в списку вибрати пункт "Довідка про доходи".

Далі слід обрати період, за який хочете отримати інформацію та надіслати запит. Це займе всього лише кілька хвилин часу.

Після цього треба чекати на повідомлення про готовність довідки на електронну адресу. Крім того, довідку про доходи можна буде завантажити в розділі "Документи" в кабінеті громадянина на порталі "Дія".

Довідка про доходи пенсіонера

Найчастіше її вимагають у разі виїзду за кордон чи переведення туди пенсії, а також при отриманні пенсійного посвідчення або при оформленні субсидій.

Отримати документ можна подавши заявку онлайн. Однак довідка буде видана після того, як запит опрацюють.

Для того, щоб отримати документ, потрібно авторизуватися на порталі diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID. Після цього в розділі "Послуги" натиснути на "Пенсія, пільги та допомога", а вже там вибрати пункт "Довідка про доходи пенсіонера".

Якщо відомості в реєстрі застрахованих осіб відсутні, послуга буде недоступна.

Далі слід перевірити коректність даних у профілі користувача та за потреби їх оновити. Після цього слід указати період, за який потрібна довідка, та відправити запит.

Окрім цього, у розділі "Довідки та витяги" доступна низка важливих послуг, серед яких:

  • Витяг про земельну ділянку.
  • Витяг про зміну імені.
  • Витяг про місце проживання.
  • Витяг про народження.
  • Витяг про нормативну грошову оцінку.
  • Витяг про розірвання шлюбу.
  • Витяг про смерть.
  • Витяг про шлюб.
  • Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
  • Повторна видача свідоцтва про зміну імені.
  • Повторна видача свідоцтва про народження.
  • Повторна видача свідоцтва про розірвання шлюбу.
  • Повторна видача свідоцтва про смерть.
  • Повторна видача свідоцтва про шлюб.

Деякі з них платні. Наприклад за повторні видачі свідоцтв треба буде заплатити 51 копійку, а за витяги про шлюб чи народження – 73 гривні. Найдорожчий витяг про земельну ділянку – його вартість 113 гривень 50 копійок. Однак усі послуги можна замовити та оплатити онлайн, а після цього чекати на потрібний документ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.