Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Міфи і правда про безпеку "Дії" — відповідаємо на популярні питання

Розповідаємо про захищеність сервісу "Дія" та особистих даних користувачів

Фото: Дія, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Цифровізація послуг ставить під сумнів їхню безпеки

Фото: Дія, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Уже понад рік в Україні електронні документи прирівняні до паперових. Вони мають рівноцінну силу та дію. Загалом, цифровізація держави йде швидкими темпами, а "Дія" випускає ще більше різних оновлень.

Та українців досі цікавить питання безпеки: чи існує загроза для особистих даних? Pro Гроші розповідає міфи й правду про безпеку "Дії".

Найпоширеніші відповіді про безпеку "Дії" є безпосередньо на порталі державних послуг. Наводимо кілька поширених питань.

Наскільки захищений сервіс "Дія"?

"Дія" — добре захищена платформа. Вона базується в надійному дата-центрі та відповідає світовим стандартам захисту від кіберзагроз.

Крім того, "Дія" зберігає мінімум інформації про своїх користувачів. Цього достатньо, щоб ви могли зручно отримувати державні послуги.

Звідки в "Дії" інформація про користувачів?

Завдяки надійним засобам ідентифікації, "Дія" отримує інформацію про користувачів із відповідних реєстрів.

Наразі в кабінеті громадянина ви можете отримати інформацію про ваш бізнес, нерухомість, транспортний засіб й земельну ділянку.

Як "Дія" зберігає та використовує інформацію про користувачів?

Усі дані сервіс передає й зберігає виключно у шифрованому вигляді, а для частини критичних даних використовується блокчейн технологія розподіленого зберігання даних, розповідають розробники.

Які персональні дані знає "Дія"?

До складу персональних даних належать:

  • прізвище, ім’я та по батькові особи;
  • серія та номер паспорта громадянина України, іншого документа, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України чи спеціальний статус особи;
  • дата народження;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків;
  • зареєстроване або фактичне місце проживання;
  • адреса електронної пошти, номери контактних телефонів;
  • код Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) бажаного місця щеплення.

Збирання ПІБ та ідентифікаційного коду здійснюється під час авторизації (електронної ідентифікації) шляхом застосування особистого ключа.

Інші персональні дані збираються шляхом безпосереднього надання особою своїх персональних даних під час реєстрації. Тобто, потрібно дати свою згоду на обробку цих даних.

Наскільки захищеними є дані цифрового паспорта у "Дії"?

Керівник з розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік розповідав, що цифровий паспорт у "Дії" є прямим відображенням даних із реєстру ДМС.

Особливості безпеки цифрового паспорта в "Дії":

  • його не можна загубити;
  • його не можуть викрасти й використати злодії;
  • його неможливо підробити;
  • для того, щоб отримати доступ до паспорта у втраченому телефоні, треба зламати код доступу до телефону та код доступу до "Дії".

"Навіть якщо зловмисник дістався до "Дії", він нічого не зможе зробити, адже скриншот документа з програми не є копією паспорта і підставою для будь-яких угод", – наголосив Банік.

Головний підсумок такий: "Дія" не містить бази даних із документами. Бази даних зберігаються у відповідних захищених реєстрах. Бекенд "Дії" просто дозволяє зробити максимально захищений запит до реєстру на документ та відобразити ці дані в телефоні.

Нагадаємо, у мобільному застосунку "Дія" з'явилася можливість придбати військові облігації, за допомогою яких можна не тільки підтримати економіку країни під час воєнного стану, але і згодом повернути свої кошти з відсотками.

Також ми розповідали, що "Дію" накрила хвиля критики через військові облігації.

Наприклад, облігації не можуть купити українці, які мають паспорти старого зразка. Команда "Дії" підтвердила, що це так, адже, щоб купити військові облігації через мобільний застосунок, потрібно мати цифровий підпис.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.