Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Легкий старт власної справи? Що Кабмін пропонує бізнес-леді

Розбирались, як українська влада дбає про жінок-підприємиць та хто може претендувати на гранти

Фото: УНІАН, Кабмін. Колаж: Pro Гроші

Як Кабмін дбатиме про жінок-підприємиць

Фото: УНІАН, Кабмін. Колаж: Pro Гроші

Кабмін дбає про жінок-підприємниць та пропонує інноваційні програми для підвищення рівня зайнятості. Також українкам нададуть доступ до фінансових ресурсів для розвитку бізнесу.

Про це розповіла заступниця міністра економіки Тетяна Бережна під час проведення Регіональних консультацій для України з метою підготовки до 67-ї сесії Комісії зі становища жінок.

Хто зможе отримати гроші на розвиток бізнесу

"На сьогодні українські жінки мають можливість скористатись програмами підтримки, які запровадив Уряд, щоб реалізуватись в сфері бізнесу. Зокрема, можуть взяти мікрогрант до 250 тис грн на старт чи розвиток власної справи. Понад 7 тисяч жінок подали заявки на мікрогранти через портал "Дія", майже півтори тисячі підприємниць отримали таку фінансову підтримку від держави минулого року. У 2023 році ми розширимо цю програму і дамо можливість дружинам ветеранів взяти грант на вдвічі більшу суму для розвитку сімейного бізнесу. Окрім того, з квітня запропонуємо українкам скористатись грантовою програмою "Старт в ІТ" для опанування новітніх технологій, щоб бути більш успішними та конкурентними на ринку праці", – розповіла Тетяна Бережна.

Скільки мікрогрантів отримають жінки в 2023 році

Крім того, чиновниця наголосила, що держбюджетом-2023 на програму мікрогрантів "Власна справа" передбачено 1,8 млрд грн, що дозволить видати їх близько 10 тисяч. Вочевидь, близько половини із них отримають підприємиці, адже торік 43% мікрогрантів отримали саме жінки. Ще стільки ж із них матимуть можливість пройти навчання за грантові кошти за програмою "Старт в ІТ", загальний бюджет якої складає 150 млн грн.

Хто частіше шукає роботу – чоловіки чи жінки

Ми писали про те, що в Україні поступово відновляється ринок праці. Цікавим є те, що жінки набагато частіше наразі шукають собі роботу, аніж чоловіки.

Згідно із оприлюдненими даними одного з найбільших інтернет-порталів з пошуку роботи Work.ua, у січні 2023 року на ринок праці вийшло на 44 % більше жінок, ніж у грудні минулого року, а чоловіків — лише на 20 % більше протягом аналогічного періоду.

Які професії точно залишаться затребуваними

У 2023 році актуальними будуть професії у сфері будівництва, логістики та проєктування. Також попит матимуть професії, пов'язані з ІТ-галуззю.

В Україні однозначно будуть затребуваними фахівці в будівельній сфері, тому що багато чого треба буде відбудовувати. Наприклад, інфраструктурні об'єкти, житло, комерційну нерухомість.

Також через проблеми з авіасполученням та морським сполученням буде попит на наземну логістику, залізничні перевезення, перевезення вантажними автомобілями.

Раніше ми повідомляли про те, коли жінки-держслужбовці можуть виїхати за кордон. Також сайт Pro Гроші писав, з якими проблемами можуть стикнутися жінки після виходу на пенсію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.