Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на воду в Україні зростуть вже з 1 січня – скільки доведеться платити

Вартість послуг з водопостачання 32 найбільших водоканалів суттєво зросте вже з наступного місяця

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні подорожчає водопостачання

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 січня 2023 року зростуть тарифи на водопостачання у низці міст. Підвищать вартість подачі води 32 водоканали.

Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Під час засідання 27 грудня керівник департаменту НКРЕКП Артем Чумак зауважив, що на першому етапі тариф зросте орієнтовно на 10% і буде діяти з 1 січня до 30 червня 2023 року.

Водночас в Харківській, Миколаївській і Херсонській областях тарифи на воду вирішили не підвищувати. Причиною цього стало те, що регіони й без того сильно постраждали від агресії РФ.

Підвищення вартості водопостачання буде відбуватися у два етапи. Перший – з 1 січня до 1 липня 2023 року, другий – з 1 липня 2023 року.

Як зростуть тарифи на воду

Тариф "Київводоканалу" зросте з 30,38 гривні за кубометр до 35,52 грн (з ПДВ) на першому етапі та до 40,46 грн (з ПДВ) – на другому.

Тариф для ОКВП "Дніпро-Кіровоград" зросте з 45,97 грн за кубометр до 50,68 (з ПДВ) на першому етапі та до 61,72 грн (з ПДВ) – на другому.

Тариф "Львівводоканалу" зросте з 25,88 грн за кубометр до 27,24 грн (з ПДВ) і до 28,6 грн (з ПДВ) – на другому.

Тариф "Полтававодоканалу" зросте до 38,42 грн (з ПДВ) на першому етапі та до 42,21 грн (з ПДВ) – на другому.

Тариф "Чернігівводоканалу" зросте до 38,51 грн (з ПДВ) на першому етапі та до 44,23 грн (з ПДВ) – на другому.

Чому під час війни підвищують тарифи

Це відбувається через те, що структура тарифів на водопостачання і водовідведення складається з супутніх витрат, які постійно змінюються. У структуру тарифів, наприклад, входять:

  • вартість електроенергії;
  • витрати на оплату праці;
  • податки та амортизація обладнання.

До того ж у 2022 році мінімальна зарплата підвищилася з 6,5 тис. грн до 6,7 тис. грн. Подорожчали й інші витрати. До прикладу, на зміну тарифів КП "Вінницяоблводоканал" вплинуло скорочення обсягів реалізації, збільшення витрат на електроенергію та амортизацію обладнання.

Тож ціль нових тарифів на 2023 рік — щоби вони були економічно обґрунтованими та забезпечували можливість фінансування підприємством витрат відповідно до умов діяльності підприємства у наступному році та ведення ліцензованої діяльності без збитків.

Раніше ми писали, що в Україні з 1 січня зростуть тарифи на електроенергію. Також ми пояснювали, чому підвищення тарифів на електрику торкнеться кожного українця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.