Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Гулівер" під заставою. Чи може власник хмарочосу втратити його через борги

Бізнесмен Віктор Поліщук з початку повномасштабної війни перестав обслуговувати кредити

Колаж: Pro Гроші

Власник "Гуліверу" не виплачує борги по кредитам

Колаж: Pro Гроші

Компанії Віктора Поліщука, які управляють київським хмарочосом "Гулівер", мережею електроніки та побутової техніки "Ельдорадо" й кількома великими складами, перестали обслуговувати кредити перед держбанками після початку повномасштабної війни.

Про це повідомили Forbes чотири співрозмовники на ринку комерційної нерухомості та в Ощадбанку й Укрексімбанку, які кредитували бізнесмена.

Так, високопосадовець в одному з держбанків розповів, що платежі зупинилися після вторгнення Росії в Україну у лютому. Держбанки наразі вирішують, що робити з кредитами – стягувати заставу, продавати права вимоги за кредитами або домовлятися про чергову реструктуризацію.

До слова, заставами за цими кредитами виступають сам "Гулівер", товари з обігу та власне складські приміщення. У 2021-му Forbes оцінював "Ельдорадо" у 80 млн доларів, складський бізнес – у близько 60 млн доларів.

Чому бізнесмен перестав виплачувати кредити

Як пише видання, зараз Поліщук намагається домовитися з кредиторами. Його аргумент – суттєві втрати бізнесу. Особливо це стосується складів: у середині березня в одному з комплексів поблизу Броварів на Київщині сталася масштабна пожежа через російські обстріли. Понад 70% складських площ, якими користувалася мережа "Ельдорадо", розміщувалися саме в Київській області.

Співрозмовники Forbes і в Ощадбанку та Укрексімбанку кажуть, що ще не ухвалили остаточного рішення щодо реструктуризації боргів Поліщука. При цьому Укрексімбанк розглядає можливість продати свою частку в кредиті під "Гулівер", тоді як Ощадбанк не виключає стягнення активів.

Forbes зазначає, що кредити компаній Поліщука в держбанках уже вдруге стають проблемними. Бізнесмен реструктуризував борги "Ельдорадо" перед Ощадбанком у 2018-му, та "Гуліверу" перед Ощадбанком та й Ексімбанком у 2020-му. Третій позичальник – компанія РЛЦ, яка керує складським бізнесом Поліщука (три логістичні комплекси в Київській та Одеській областях загальною площею понад 260 000 кв. м). Її також кредитував Ощадбанк.

Журналісти нагадують, що "Гулівер" також був побудований на кредитні кошти: основну частину з 441 млн доларів надав Ощадбанк (353 млн доларів).

Раніше ми писали про те, що російського мільярдера Фрідмана заарештували у Великій Британії. Також ми розповідали, як війна з Україною вдарила по кишенях російських багатіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.