Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Генеральному директору Apple Тіму Куку скоротять зарплату – яка причина

Фактична зарплата гендиректора у 2022 році досягла 99,4 мільйона доларів

Фото: shutterstock, pexels. Колаж: Pro Гроші

Капітал Тіма Кука значно зріс

Фото: shutterstock, pexels. Колаж: Pro Гроші

Компанія Apple, яка виробляє iPhone, хоче скоротити пакет заробітної плати генерального директора Тіма Кука більш ніж на 40%. Про це він попросив сам, після того, як отримав шквал критики від акціонерів.

Про це пише Financial Times.

Компенсаційний комітет Apple вирішив присудити Куку загальну "цільову компенсацію". Її розмір складає $49 мільйонів, якщо порівнювати з цільовим показником у $84 мільйонів роком раніше.

Базова зарплата генерального директора залишилася незмінною – $3 мільйонів, а разом з премією – $6 мільйонів. Але, за даними Apple, цільова вартість його винагороди за акції впаде з $75 мільйонів у 2022 році до $40 мільйонів цього року.

Частка акцій, наданих Куку в його пакеті заробітної плати у 2023 році, повʼязаному з результатами діяльності Apple, склала 75% від його загальної винагороди акціонерним капіталом. Раніше це було лише 50%. Акціонери хотіли, щоб його стимули були більш тісно повʼязані з майбутнім зростанням.

Заробіток генерального директора Apple різко зріс

За даними Forbes USA, в останні роки власний капітал Кука виріс до $1,7 мільярда. Все завдяки його основній винагороді, яка заснована на акціях, адже акції Apple різко зросли.

Фактична зарплата гендиректора у 2022 році досягла $99,4 мільйона.

Наразі Тім Кук, який змінив Стіва Джобса на посаді генерального директора у 2011 році, користується широкою підтримкою інвесторів.

Скільки у 2023 році може коштувати iPhone 15

Раніше ми вже писали, що скоріше за все компанія Apple знизить вартість смартфонів наступних поколінь. Компанія змінила тактику через попередній досвід. Все через погані продажі iPhone 14, який зʼявився на ринку у вересні 2022 року і коштував досить дорого. Занадто висока ціна цього смартфону вплинула на попит, адже люди почали рідше його купувати.

Тому очікується, що базова модель iPhone 15 у 2023 році може коштувати 699 доларів (25 689,38 гривні), а вартість моделі iPhone 15 Plus буде на 100 доларів (3 675,16 гривні) нижче, ніж iPhone 14 Plus. Тобто коштуватиме – 799 доларів (29 364,54 гривні).

Продаж новеньких iPhone 15 традиційно запланований на вересень 2023 року.

Серед новинок буде iPhone 15 Ultra. Коштуватиме він не менше 1 299 доларів (47 740,35 гривні). Звісно, ціни також регулюватимуться відповідно розміру пам'яті в смартфоні. Так на ринку відбувалося і раніше. Чим більше розмір пам'яті – тим дорожче коштує телефон.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, про поради для Android та iOS щодо економії зарядки на телефоні. Також ми писали, які додатки швидко розряджають акумулятор.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.