Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПам підкинули проблем: як вимагають видавати чеки за продаж товарів

Підприємців, які продають товари з оплатою частинами чи авансовими внесками, проінформували щодо видачі фіскальних чеків

Фото: Pexels

Продавці повинні видавати чеки на всі фінансові операції

Фото: Pexels

Фізичні особи-підприємці, які займаються продажами товарів і працюють з реєстратором розрахункових операцій, повинні видавати фіскальні чеки на кожну окрему транзакцію. Водночас розробникам РРО та ПРРО потрібно забезпечити технічну реалізацію такої вимоги.

Про це розповіли у Державній податковій службі.

З 1 жовтня деякі підприємці повинні працювати виключно з РРО та видавати чеки. Податківці здійснюють перевірки бізнесу та виписують штрафи за порушення. Але через нові вимоги щодо фіскалізації передоплати та післяплати у підприємців виникає багато питань і плутанини. Щоб уникнути покарання та правильно відображати операції у розрахункових документах, контролюючий орган опублікував роз’яснення.

Їхня суть полягає у двох основних моментах:

  • потрібно видавати окремий чек з інформацією про суму передоплати (наприклад, це авансовий внесок за одяг) і призначенням платежу ("аванс за куртку", "завдаток за куртку" тощо)
  • після отримання повної суми за товар необхідно видати другий чек з відомостями про назву реалізованої продукції, вартість і платіж, який продавцеві поступив раніше.

Проблеми у ФОПів будуть виникати якраз із другим чеком, де потрібно відобразити чимало інформації. Податковий консультант Михайло Смокович, коментуючи пояснення від ДПС, зазначив: "Технічно спрацювати так, як хоче податкова, не може майже жоден ПРРО".

Виникає питання, як домогтися правильної фіскалізації, якщо пристрої не здатні виконати це завдання. Експерт рекомендує ФОПам не хвилюватися завчасно, оскільки виробники РРО та ПРРО вже почали підганяти реєстратори під нові вимоги. Поки технічної реалізації немає, продавці можуть спокійно працювати як звикли.

Кого 100% перевірять на встановлення РРО

Раніше ми розповідали, до кого з підприємців точно прийде перевірка щодо використання реєстратора розрахункових операцій. Чекати на податківців потрібно представникам бізнесу, який:

  • функціонує згідно КВЕДів у сфері торгівлі;
  • продає товари чи послуги через Інтернет (може бути як ФОП, так і юридична особа);
  • розташований на великих торговельних площах, наприклад, ринок "Столичний" у Києві;
  • надає послуги таксі та зареєстрований платником єдиного податку.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев уточнив, що з 1 серпня в Україні побільшало зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій на 99 000, або 15% від загальної кількості.

Також зауважимо, що взимку можуть повернутися документальні (планові та позапланові) перевірки підприємців. Наразі діє мораторій для більшості бізнесів, але з 1 грудня, якщо парламент ухвалить законопроєкт №10016-д, перевірки відновлять. Це є вимогою Міжнародного валютного фонду, яку Україна мала виконати ще кілька місяців тому.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як ФОПу швидко перевірити, що відбувається з його податками. Також ми повідомляли, що податкова знає все та розповідали, що робити ФОПам, які стали пенсіонерами чи отримали інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.