Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доходи ФК "Шахтар" не вкладаються в голові: скільки заробив клуб Ахметова за сезон

Великі доходи посприяли значним податкам, тому клуб заплатив чималу суму до держбюджету

Фото: НБУ, shakhtar.com. Колаж: Pro Гроші

Шахтар заплатив мільйони гривень податків за минулий сезон

Фото: НБУ, shakhtar.com. Колаж: Pro Гроші

Футбольний клуб "Шахтар", яким володіє олігарх Рінат Ахметов, відзвітував перед вболівальниками щодо доходів і витрат за минулий сезон. Українці дізналися, скільки клуб заробив за продаж та оренду гравців, а також суму податків, що надійшла в державний бюджет.

Про це повідомили у звіті, опублікованому на офіційному сайті Шахтаря.

Як уточнила пресслужба футбольного клубу, одного з найсильніших в Україні, Шахтар завжди дотримувався принципів прозорості та максимальної відкритості. Тож після завершення сезону-2022/23 оприлюднив звіт з усіма цифрами та сумами, які стосуються спортивних результатів, доходів, витрат тощо.

З’ясувалося, що заробіток донецького клубу з урахуванням ПДВ склав 5 млрд 992 млн гривень. Це сумарний дохід від:

  • продажу та оренда гравців – 4 млрд 29 млн гривень;
  • участі в УЄФА і ФІФА (груповий етап Ліги чемпіонів і 2 раунди плей-оф Ліги Європи) – 1 млрд 606 млн гривень;
  • комерційної діяльності – 357 млн гривень.

Найбільше вдалося заробити саме на трансферах – 6 футболістів повністю перейшли в інші клуби, 8 гравців почали співпрацювати з командами на правах оренди. Ще за 14 спортсменів Шахтар заплатив для власного посилення. Нагадаємо, у лютому із ФК "Ворскла" (Полтава) перейшов воротар Дмитро Різник, який коштував 3 млн євро (за інформацією інсайдер Фабріціо Романо). Цей трансфер став найдорожчим в історії полтавського клубу.

Що стосується податків, то державний бюджет отримав 566 млн 936 тисяч гривень. У звіті зазначено, що "Шахтар є відповідальним платником податків і згідно зі статистикою Державної фіскальної служби входить до сотні найбільших платників податків України".

Найдорожчі футболісти Шахтаря

Раніше ми розповідали, що в історії українського футболу відбувалося чимало рекордних трансферів. Наприклад, у 2022 році Михайла Мудрика продали в Челсі, що стало однією з найбільш сенсаційних подій вітчизняного спортивного сектору.

Якщо говорити про Шахтар, то клуб також може похвалитися кількома гучними угодами, які супроводжувалися величезними витратами або доходами. Наприклад, за воротаря Анатолія Трубіна, який закріпив за собою місце у першому складі "гірників", португальська "Бенфіка" заплатила 11 млн євро. Свого часу завдяки потужній грі Трубіна збірній U-21 вдалося вийти у фінальну частину Євро-2023.

Ще одним "дорогим" представником донецького Шахтаря вважають Миколу Матвієнка. Він давно в українському футболі та має величезний досвід гри, стабільно показуючи вражаючи результати на полі. У складі команди перебуває майже завжди, а також забезпечує захист збірної України. Його потенційний перехід також оцінюють орієнтовно в 11 млн євро.

Раніше сайт Pro Гроші писав про рекордний трансфер в історії клубу та розповідав, скільки заплатили за перехід Різника до "Шахтаря". Також ми повідомляли, який м'яч вважається найдорожчим у світі футболу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.