Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці будуть звільнені від сплати податку на нерухомість – кого торкнеться

Верховна Рада підтримала відповідний законопроєкт, згідно із яким, певна категорія громадян зможе не сплачувати податок на нерухоме майно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто з українців зможе не сплачувати податок на нерухомість

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Власники майна, знищеного та пошкодженого внаслідок російської агресії в Україні, будуть звільнені від сплати податку на нерухомість.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко у своєму Telegram.

Згідно із законопроєктом №7632, у Податковому кодексі буде закріплено норму про ненарахування та несплату податку на знищене та пошкоджене нерухоме майно.

Для того, щоб звільнитися від сплати податку, власникам потрібно отримати відповідний акт огляду об'єкта, який складає орган державної влади (ДСНС України чи її територіальний орган) або орган місцевого самоврядування.

Хто з українців має сплачувати такий податок

Податок на нерухомість у 2023 році мають сплатити українці, які володіють:

  • квартирою, загальна площа якої складає понад 60 кв. м;
  • житловим будинком — понад 120 кв. м;
  • різними типами об'єктів житлової нерухомості, тобто, квартирою та будинком — понад 180 кв. м.

Також, якщо площа квартири більша за 300 кв. м, а площа будинку більше ніж 600 кв. м, то розмір податку буде збільшено на 25 000 гривень.

Для того, щоб розрахувати суму податку, використовуватиметься така формула: загальна площа – пільгова площа (на яку не нараховується податок) х ставка податку = сума податку.

Протягом 60 днів після отримання податкового повідомлення-рішення сплатити даний податок потрібно приватним власникам, а юридичним особам – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця.

Якщо податок буде сплачено несвоєчасно, то власникам буде нараховуватися штраф:

  • до 30 календарних днів – 5% від суми боргу;
  • понад 30 календарних днів – 10%.

Українцям потрібно сплатити податок на деякі автівки

Власникам транспортних засобів, яким не більше п'яти років та вартість яких складає 2,5 мільйона гривень (375 мінімалок), потрібно сплатити певний податок. Наразі ставка за одну машину становить 25 000 гривень щороку.

У разі несплати податку протягом 90 днів – 10% штрафу від суми, після 90 днів – 20% штрафу, також автомобіль або інше майно можуть заарештувати.

Раніше ми розповідали, хто з українців має сплатити податок на город у 2023 році. Також ми писали, хто може не декларувати доходи за кордоном. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.