Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки для біженців за кордоном: хто з українців може не декларувати доходи

Виявляється, не усі українці, які перебувають за кордоном з початку великої війни між Україною та Росією, повинні звітувати за отримані в інших країнах доходи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Хто з українців може не декларувати отримані за кордоном доходи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабну загарбницьку війну проти України, багато наших громадян змушені були шукати прихисток у різних куточках Європи. Щоби налагодити життя у чужій та незнайомій країні, українці користувалися грошовою та матеріальною допомогою від держав, фондів та інших організацій. Тепер деякі з наших громадян повинні задекларувати отримані за кордоном доходи.

Про це агентству Інтерфакс-Україна розповів очільник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він пояснив, що не усі громадяни України, перебуваючи за кордоном з минулого року, повинні подавати декларацію про отримані в іншій державі доходи. Це правило стосується лише податкового резидента України, який живе в іншій країні. Податкове резидентство, за словами Гетманцева, визначається за наступними критеріями:

  • місце проживання;
  • постійне місце проживання;
  • центр життєвих інтересів;
  • проживання за кордоном понад 183 дні.

"Коли всі ці критерії не спрацьовують, тоді вмикається критерій громадянства. Але якщо біженець проживає понад 183 днів за кордоном, йому можна не подавати декларацію", — пояснив він.

Але законопроєкт №7632 передбачає норму, що якщо податковий резидент отримує виключно пільгові доходи, його звільнять від обов'язку подавати декларацію. Це правило стосуватиметься й тих громадян, які жили за кордоном впродовж 2022 року, отримували виплати від іншої держави, але вже повернулися в Україну.

Водночас Данило Гетманцев роз'яснив, чого чекати людям, які перебуваючи за межами нашої країни, продовжують працювати в Україні. Наприклад, є вчителі, які продовжують працювати на своєму попередньому місці роботи, але онлайн.

"Якщо податковий нерезидент додатково отримує доходи з джерелом походження з України, то податковий агент, який сплачує ці доходи, утримує ПДФО з цього нерезидента. Тобто у вашому випадку вчитель отримує дохід за вирахуванням ПДФО (та військового збору)", — пояснив політик.

При цьому у Європі для українців можуть діяти інші правила щодо оподаткування доходів. Наприклад, у Франції статус біженця автоматично передбачає статус податкового резидента і право на роботу. Тому українським біженцям у цій країні, ймовірно, доведеться звітувати, адже там діє принцип загального декларування.

"Тобто в Україні можна не подавати декларацію, а у Франції вона потрібна. Там правила набагато жорсткіші, ніж у нас. І, думаю, багато з наших співгромадян у цьому переконалися особисто впродовж 2022 року", — підкреслив Данило Гетманцев.

Раніше ми розповідали, до якого числа українцям потрібно подати декларацію про доходи та що загрожує за неподання. Також ми писали про новий мобільний застосунок для українців, які перебувають за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.