Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі послуги Укрпошти можуть подорожчати: що відбудеться з тарифами

Чинний рівень тарифів було встановлено майже два роки тому, після чого ціни не переглядали

Фото: Укрпошта/Facebook

Укрпошта вирішила підвищити тарифи на доставку листів

Фото: Укрпошта/Facebook

Укрпошта має намір підвищити тарифи на доставку внутрішніх простих і реєстрованих листів. Проєкт, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ), вже схвалила відповідна комісія. Документ передбачає подорожчання вартості послуг на 25-30%.

Про це йдеться на порталі ФПУ.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), схвалила проєкт постанови та встановила термін до 18 листопада на приймання зауважень і пропозицій щодо змін.

А вони передбачають підвищення граничних цін (тарифів) на деякі послуги поштового зв’язку. Зокрема, може подорожчати доставка:

  • внутрішніх простих листів без оголошеної цінності масою до 50 грамів і поштових карток – на 3 грн;
  • внутрішніх реєстрованих листів без оголошеної цінності (рекомендованих) масою до 50 грамів і поштових карток – на 7 грн.

Таким чином пересилання простих листів коштуватиме 15 грн замість 12 грн, а рекомендованих – 30 грн замість 23 грн. Якщо адресатами чи отримувачами є військовослужбовці строкової служби, для них тарифи становитимуть 9 грн замість 7,20 грн (внутрішні прості листи). Відповідно чинні тарифи виростуть на 25-30%, що відбудеться вперше з кінця 2021 року.

Як зауважили автори проєкту постанови, Укрпошта у своїй діяльності повинна керуватися рентабельністю послуг. Але чинні тарифи перебувають на неналежному рівні, оскільки не покривають інвестиційну складову, покликану покращувати і зберігати логістичні мережі доставки.

Підвищення тарифів вже торкнулося українців

Раніше ми розповідали, що Укрпошта вже вдалася до цінових змін. З 1 листопада подорожчала вартість передоплати періодичних друкованих видань. Відтепер оформлення послуги коштуватиме 15 грн на одну адресу, а доставка:

  • 5 грн – для загальнодержавних газет і журналів;
  • 4 грн – для місцевих видань.

Раніше один примірник загальнодержавної газети доставляли за 1,12 грн, журналу – за 4,48 грн. Місцеві друковані медіа можна було отримати за 0,92 грн та 3,68 грн відповідно. Знову таки, причиною нововведення стала невигідна рентабельність. Компанія сподівається, що підвищення ціни сприятиме уникненню фінансових збитків, які були невідворотними через дорожчання логістики та збільшення витрат на зарплати.

Оформити передплату можна до 20 грудня 2023 року, якщо плануєте читати загальнодержавні видання, і до 26 грудня, якщо хочете отримувати випуски місцевих газет і журналів. Водночас в Укрпошті зауважили, що послуги доступні тільки на вільних від російських окупантів територіях України. У деокуповані населені пункти друковану продукцію доставлятимуть за умови, що клієнтам і працівникам нічого не загрожує.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Укрпошти нові правила та розповідав, які непередбачувані проблеми виникли у клієнта при відправці посилки. Також ми повідомляли, що деякі клієнти Укрпошти можуть відправляти посилки безплатно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.