Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держава може забрати приватний бізнес: за що та кого це стосується

Під час війни першочергове завдання країни – виживання, а тому всі ресурси мають працювати на цю мету

Колаж: Pro Гроші

Держава бере контроль над підприємствами

Колаж: Pro Гроші

Держава може забрати приватний бізнес у тих власників, які не підтримують ЗСУ під час війни. Про повну націоналізацію не йдеться, однак на час війни такі підприємства перейдуть під управління держави. Націоналізація бізнесу в Україні вже почалася.

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко, пишуть novyny.live.

Під час війни першочерговим завданням держави є виживання. Тому всі ресурси країни мають працювати на цю мету.

"Нам треба вижити. Це спільне завдання для всіх. Якби держава побачила, що хтось намагається грати в якісь ігри окремо, а не для досягнення цієї мети щодо захисту від Росії, звичайно, я впевнений, якісь рішення було б прийнято", — розповів міністр.

Держава бере контроль над підприємствами лише на період війни й підпорядковує їхню роботу законам воєнного часу. Це необхідно для підтримки національної економіки.

Після закінчення воєнного періоду бізнес повернуть його власнику або держава заплатить йому компенсацію та залишить підприємство собі.

Які підприємства вже забрали

Нещодавно держава забрала під своє управління п'ять великих підприємств, які є критично важливими для функціонування ВПК та економічної стабільності країни в цілому, а саме:

  • Мотор Січ;
  • Запоріжтрансформатор;
  • АвтоКрАЗ;
  • Укрнафту;
  • Укртатнафту.

Що буде з Альфа-Банком

Раніше ми писали, що дискусії щодо активів Фрідмана затягнули процес запровадження санкцій. Проте після їх ухвалення націоналізація з подальшим продажем Альфа-Банку неминуча.

В Офісі президента майже впевнені, що націоналізація банку погано вплине на фінансову систему країни. Нардеп Ярослав Юрчишин також підтверджує цю інформацію та прогнозує затвердження законопроєкту, який дозволить конфіскацію російських активів.

Міжвідомча група з питань реалізації державної санкційної політики, яку створили 30 серпня для прискорення процесу введення обмежень проти російських бізнесменів, заявила про остаточне рішення стосовно одного з активів Фрідмана.

"Банк націоналізують, але державним він буде недовго. Для нього вже шукають інвестора", – повідомив представник МРГ.

Що буде з іншими активами

Після рішення Вищого антикорупційного суду російські активи передаватимуться до Фонду державного майна або АРМА.

Ухваливши пакет санкцій щодо Дерипаски, Абрамовича та Фрідмана, РНБО розпочала обговорювати інший. До нього також увійдуть бізнесмени, які мають істотні активи на території України.

Раніше ми розповідали, коли зміниться назва Альфа-Банку та якою вона буде. Також ми писали, який холдинг таки не зміг придбати український Альфа-Банк.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.