Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Азербайджанскому холдингу не вдалося купити український "Альфа-Банк": що стало причиною

Азербайджанський холдинг мав намір купити Альфа-Банк Україна, проте угода не дійшла далі переговорів

Колаж: Pro Гроші

Холдинг NEQSOL не зміг домогтися купівлі "Альфа-Банк Україна" через жорсткі умови

Колаж: Pro Гроші

Холдинг з Азербайджану NEQSOL ще у квітні планував придбати "Альфа-Банк Україна", який знаходиться у власності росіян Андрія Косогова, Михайла Фрідмана та Петра Авена. Проте угода не відбулася через низку причин.

Подробиці пише український Forbes, посилаючись на трьох співрозмовників.

NEQSOL Holding працює на восьми ринках, тримаючи у складі понад 30 компаній і більше 13 000 співробітників. Основними діяльностями компанії є сфери нафти і газу, телекомунікації, а також ринок будматеріалів.

Раніше холдинг уже купував великі українські активи. Серед придбань – "Vodafone Україна", який власники отримали за 848 млн доларів у 2019 році. У 2021 році керівництво NEQSOL розпочало угоду з придбання заводу "Івано-Франківськцемент" за ціною 400-500 мільйонів доларів.

Зацікавленість у купівлі "Альфа-Банк Україна" підтвердили представники НБУ та один високопосадовець з держструктур. Процедура мала тільки один варіант вирішення: націоналізація банку з боку держави та стрімка передача активів новому власнику.

Такий алгоритм єдино дієвий, оскільки прямий продаж українських активів "Альфи" (тобто, купівля у росіян) неможливий через накладені на них санкції. Михайло Фрідман та Петро Авен перебувають у санкційних списках Євросоюзу та США, тож здійснення прямого продажу може бути спробою "перекинути" актив на повʼязаних осіб.

Що стало на заваді продажу "Альфа-Банк Україна"

В першу чергу, жорсткі вимоги до покупців від Національного банку України. NEQSOL не зміг надати достатній пакет документів, який підтверджує походження коштів, необхідних для купівлі. Ці складнощі вкупі з проблемними власниками установи змусили потенційних майбутніх керівників відступити від пропозиції.

Якби угода реалізувалася, до державного бюджету могли з надійти кошти у розмірі 10-13 млрд грн. Про це говорить експерт "CASE Україна" Євген Дубогриз.

Нагадаємо, "Альфа-Банк Україна" є установою, яка належить до системно важливих банків, проте тривалий час відомо, що вона потребує докапіталізації у 1 млрд доларів. Цю суму пропонував забезпечити один з власників – Михайло Фрідман, за умови, що з нього знімуть санкції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що останній великий банк РФ можуть відключити від SWIFT. Також ми повідомляли, що під час воєнного стану можуть націоналізувати системно важливий банк.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.