Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Час готувати гаманці? Чи може бізнес принести чималий прибуток відразу

Бізнесмени-початківці мають детально вивчити ринок тієї ніші, де вони хочуть реалізувати свій продукт

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Прибутковість справи залежить від багатьох факторів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Відкриття бізнесу — кропітка, довга та непроста справа. Варто враховувати всі фактори, які можуть повпливати на прибутковість проєкту. Та чимало українців, які лише починають ставати підприємцями, хочуть, аби їхня справа приносила прибуток вже на самому старті. Однак чи дійсно це можливо?

Сайт Pro Гроші разом з ексклюзивним інвестиційним M&A радником Тарасом Бачинським розібралися, як правильно вести бізнес, аби він був прибутковим, та як швидко ви зможете отримати дохід.

Зміст
1.Коли чекати прибутку від справи
2.Як підготуватися до відкриття бізнесу
3.Альтернатива у відкритті бізнесу
4.З якої суми варто відкривати свою справу
5.Чи має значення пора року під час відкриття бізнесу

Коли чекати прибутку від справи

Відкриття бізнесу та його прибутковість залежать від багатьох факторів, а саме:

  • напрям бізнесу — вам потрібно розуміти, у якій сфері відкриватися;

  • стартовий капітал;

  • команда та власник бізнесу — як ви організуєте свою команду, така прибутковість справи й буде;

  • локація;

  • конкуренція на ринку;

  • задоволення потреб споживача тощо.

Якщо всі ці фактори взяти до купи, то не можна сказати, що лише одна сфера бізнесу є прибутковою й, наприклад, усім треба відкривати кафе чи ресторани, адже тоді у вас буде прибуток вже через тиждень. Ні, це так не працює. Немає точного рішення, яка справа злетить вже завтра. Все залежить лише від вас та від того, як ви побудуєте роботу, а також яку сферу оберете, – говорить експерт.

Навіть якщо ви обрали перспективну нішу, але погано в ній реалізували всі вищесказані фактори, то не варто навіть сподіватися, що через певний час у вас буде великий прибуток.

За словами Тараса Бачинського, зазвичай серед бізнесменів у малому та середньому бізнесі вважається успіхом, коли ви виходите через 3-6 місяців на точку беззбитковості.

Але варто розуміти, що кожна сфера та кожен власник працюють по-різному. Тобто, якщо ви придбаєте франшизу, яка має певні стандарти, правила тощо, то навіть такі заклади по-різному будуть працювати у різних власників та в різних регіонах.

Як підготуватися до відкриття бізнесу

Спочатку варто пройти якесь навчання для підприємців. Наразі чимало таких програм, де вам пояснять, як вести свій бізнес. Але саме завдяки такому навчанню ви будете менше допускати помилок, – додає експерт.

Проведіть аналіз конкурентів. Дізнайтеся про те:

  • скільки їх на ринку;

  • як вони ведуть бізнес;

  • які потреби споживачів задовольняють;

  • скільки в них коштує продукт, який вони виробляють тощо.

Але варто розуміти, що це не крадіжка ідей, адже саме аналізуючи ви розумієте ринок та як це працює. Таким чином ви можете створити якесь унікальне рішення, яке буде магнітом для ваших клієнтів.

Бізнес-план. Варто створити собі таку дорожню карту, по якій ви будете слідувати й не допускати помилок, адже під час її створення ви маєте продумати всі форс-мажорні ситуації та посприяти тому, аби їх уникнути.

Альтернатива у відкритті бізнесу

Якщо ви лише починаєте виходити на ринок як підприємець і боїтеся відкривати свою справу з нуля, то можете знайти альтернативу. Ними можуть бути:

  • франшиза;

  • вже діяльний бізнес.

Тобто, у першому випадку ви можете придбати франшизу, наприклад, певного закладу. Тоді у вас буде старший партнер, який вже пройшов шлях відкриття чимало разів. Тобто, вам допоможуть підібрати локацію й розв'язати інші проблеми, з якими ви зіткнетеся на своєму шляху. Це спосіб швидко та надійно відкрити свій бізнес, якщо ви не маєте досвіду.

Також ви можете придбати вже чинний бізнес.

Наприклад, є багато підприємців, які втомилися вести свою справу або хочуть змінити нішу. Тоді ви можете у людини викупити вже готовий продукт. Ба більше, попередній власник введе вас у курс справи та розповість про всі підводні камені, аби ви в майбутньому не повторювали його помилок, – каже експерт.

Але у такому випадку вам треба провести аналіз ринку, аби зрозуміти, яка окупність у всіх закладів, які вже працюють, які їхні відгуки на ринку, впізнаваність тощо. Це для того, аби купити перспективний бізнес, а не навпаки.

З якої суми варто відкривати свою справу

Це залежить від типу бізнесу, адже все індивідуально й ви можете розпочати свою справу, навіть якщо у вас на рахунку лише дві тисячі доларів. Але тоді треба розуміти всі ризики та намагатися їх максимально уникнути.

Якщо у вас мало грошей, але багато бажання, то використовуйте безплатні можливості, свої знайомства тощо. Тобто, ви можете сформувати команду однодумців, які будуть спільно з вами цей проєкт запускати без зарплати, а просто як співзасновники, – зазначає ексклюзивний інвестиційний M&A радник.

Чи має значення пора року під час відкриття бізнесу

Знову ж таки, це питання залежить від сфери вашої справи, аби розуміти, чи є там сезонність. Тоді ви можете відкритися безпосередньо у розпал замовлень на ринку. Але краще відкриватися дещо раніше, аби провести хорошу підготовку до початку сезону.

Наприклад, у приватних шкіл розпочинається сезон з вересня. Якщо ви відриєтеся в червні, то начебто це невдале рішення, але з іншого боку, ви за ці три місяці проведете підготовку до відкриття і зробите це таким чином, що воно у вас буде дуже успішним, – розповідає експерт.

Також, якщо ви відкриєтеся завчасно, то у вас буде час провести якісний маркетинг, аби люди звикли до вашого продукту та встигли з ним познайомитися. Але варто памʼятати й за ресурси, тобто вирахувати все так, аби ви змогли дотягнути фінансово до сезону у вашій справі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка різниця між групами ФОПів та скільки підприємці повинні платити до бюджету. Також ми повідомляли, що в Україні оновили процедуру банкрутства під час війни та розповідали, що змінилось для бізнесу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.