Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бронювання під час мобілізації: хто може отримати відстрочку та за яких умов

Бронювання надає тимчасові пільги, зокрема можливість виїхати за кордон

Фото: zp247. Колаж: Pro Гроші

Порядок бронювання співробітників для відстрочки від мобілізації

Фото: zp247. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої повістки отримують військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Проте у державі працює механізм бронювання працівників, які здійснюють діяльність для задоволення потреб Збройних сил чи населення.

Деталі, як здійснюється процедура і хто підлягає, вказані в оновленому Порядку бронювання військовозобов'язаних.

Яких працівників можна забронювати

Раніше під категорію підпадали тільки держслужбовці, але тепер кількість збільшили. Наприклад, процедуру дозволено здійснювати підприємствам/фірмам/компаніям/установам/організаціям, які задовольняють потреби ЗСУ, окремих військових формувань, населення держави, при цьому не виконуючи мобілізаційні завдання.

Єдине виключення – фізична особа-підприємець, незалежно від виду діяльності. ФОПам не дозволено бронювати власних працівників.

Отримати відстрочку можуть співробітники, цінність яких на робочому місці більша, ніж у лавах ЗСУ. Працівник повинен виконувати важливу функцію на роботі, без якої підприємство не зможе надавати потрібні послуги. Окремо бронювання дозволено водіям, які перевозять гуманітарні вантажі, а також працівникам залізничного транспорту.

Мова не йде про людей, які працевлаштовані неофіційно, оскільки організація має право забронювати найману людину, якщо вона працює на підставі трудового договору чи контракту.

Кого не можна забронювати

Навіть якщо співробітник підпадає під усі вищевказані умови, відмовити у бронюванні можуть в наступних випадках:

  • особа вже має відстрочку від мобілізації через інші причини, наприклад, є студентом або ж утримує дітей-сиріт, чи виховує дітей віком до 18 років;
  • особа корисна у лавах Збройних сил, оскільки має дефіцитні військові навички, до яких відносять, зокрема, спеціальності бойових машин і бронетранспортерів, артилерії, радіотехнічних засобів управління ракетами тощо.

Остання заборона встановлена листом Міністерства оборони від 11.03.2022 р. №220/1469, який містить повний перелік дефіцитних спеціальностей.

Які документи необхідно подати для бронювання

Перед тим як здійснити подачу документів, варто правильно визначити структуру чи відомство, куди їх надсилати. Зазвичай – у профільне міністерство, залежно від виду діяльності підприємства. Тобто, якщо ваша компанія займається аграрною діяльністю, документи слід надсилати у Міністерство аграрної політики та продовольства.

Як тільки визначитеся з відомством і списком осіб для бронювання, потрібно:

  • скласти лист-обґрунтування у довільній формі (чому саме цей співробітник повинен залишитися на робочому місці);
  • заповнити Додаток №1 до постанови №194;
  • подати документи до профільного державного органу;
  • отримати витяг із наказу Мінекономіки.

Зауважимо, що людина втратить відстрочку у кількох випадках: якщо звільнитися з роботи або закінчиться строк дії бронювання. Перший раз цей термін дорівнює шести місяцям, опісля його можна продовжити.

До речі, броньовані працівники мають кілька особливих пільг, до прикладу, можуть виїжджати за кордон, якщо пред'являть витяг про відстрочку від призову.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ще одна категорія чоловіків може звільнитись з військової служби. Також ми повідомляли, який строк проходження військової служби під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.