Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бізнес в Україні хочуть позбавити 1С – що відбувається

В Україні може з'явитися остаточна заборона на використання одного популярного російського програмного продукту

Фото: Unsplash

В Україні хочуть заборонити російську програму 1С

Фото: Unsplash

В Україні під заборону може потрапити продаж застосунків, які використовуються у бухгалтерському обліку. Таким чином в Україні обмежать використання програм, у коді яких використовувалася російська мова.

Відповідний законопроєкт №10186 з'явився на сайті Верховної Ради.

Мова про програму 1С, її продуктів та усіх її аналогів. Якщо які підприємства користуватимуться цією продукцією після введення заборони, їх штрафуватимуть. Розмір штрафу складатиме від однієї тисячі до двох тисяч мінімальних зарплат.

У пояснювальній записці йдеться про те, що до 2017 року, на ринку ІТ послуг в Україн і найпопулярнішим програмним продуктом по бухгалтерському обліку була розробка компанії 1С, яку створили у Росії. Втім, у квітні того ж року Рада національної безпеки та оборони (РНБО), застосувала санкції проти програмних продуктів розробника цієї платформи заборонивши, зокрема, продавати ці програмні продукти в Україні.

Попри це, як наголошується у документі, суб’єкти господарювання досі використовують російський 1C або ж його аналоги. Зазначається, наразі російський продукт присутній у понад 80% українського бізнесу, а обсяг послуг оцінюється у пів мільярда гривень.

"Зважаючи на це пропонується заборонити на території Україні продаж програмного забезпечення (електронні поставки), при створенні та написанні якого було використано програмний код, написаний мовою країни агресора, та передбачити відповідальність за порушення встановленої заборони, оскільки подальше просування такого програмного продукту, є одним із видів гібридних впливів з боку Росії", — йдеться у пояснювальній записці.

При цьому депутати не планують забороняти користуватися тим програмним забезпеченням, яке купувалося до появи обмежень.

Штрафи за російські пісні

В Україні продовжують відхрещуватися від усього російського на тлі кривавої війни проти українців, яку розпочала Росія. Зокрема. власники закладів, які досі не цураються вмикати російські хіти, хочуть штрафувати на пристойні суми.

Водночас у Києві вже заборонили використовувати російськомовний культурний продукт на території столиці. Більше про це можна дізнатися у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, з яких причин потрапив під санкції один із найбільших мобільних операторів країни. Також ми писали, чому росіяни масово виводять гроші з Європи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.