Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Санкції даються взнаки – росіяни масово виводять гроші з Європи

Дії російських багатіїв свідчать про те, що санкції від західних партнерів України запроваджуються недаремно

Фото: Pixabay, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Андрій Гур'єв один з перших олігархів вивів гроші з банків Європи

Фото: Pixabay, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Після того, як президент РФ Володимир Путін напав на Україну, російські олігархи почали відмовлятися зберігати свої статки у європейських банках та переносять активи до батьківщини. Так вони намагаються уникнути міжнародних санкцій.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Російські олігархи забирають свої статки з Європи

У серпні 2023 року акціонери United Medical Group CY Plc та MD Medical Group Investments Plc, які належать магнатам Ігорю Шилову та Марку Курцеру, схвалили перенесення діяльності компаній із Кіпру до Росії. Це рішення позначилося на загальній вартості активів, які були переведені російськими мільярдерами з лютого 2022 року, і загалом вони становлять щонайменше 50 мільярдів доларів.

За словами Наталі Кузнєцової, партнерки компанії Business Solutions and Technologies, яка раніше працювала у РФ під брендом Deloitte, ця зміна відображає факт, що Росія тепер виглядає менш небезпечною для цих олігархів порівняно з іноземними державами.

Для російських мільярдерів це змінює звичну практику зберігання активів в Європі, де вони раніше користувалися перевагами іноземних валют та низьких податків. Тепер, через санкції від США, Великої Британії та Європи, елітам стає складніше знайти місця для зберігання своїх статків.

Куди та коли олігархи почали забирати свої активи

Перехід активів до країн, які Кремль вважає дружніми, такими як Об'єднані Арабські Емірати та Казахстан, розпочався незабаром після початку війни проти України.

Спершу це зробили мільярдер Андрій Гур'єв та сталеливарний магнат Віктор Рашников. Вони перенесли свої активи зі Швейцарії та Кіпру до Росії. Інші російські мільярдери, включаючи Ігоря Алтушкіна, прийняли аналогічні рішення трохи пізніше.

Як Путін спустошив кишені російських олігархів

США виразили підтримку Україні та передали активи, конфісковані у російських олігархів. Ці кошти підуть на підтримку ветеранів війни.

Зокрема, 5,4 млн доларів будуть спрямовані на реінтеграцію ветеранів. Крім того, США нададуть 875,5 млн доларів допомоги, включаючи військові компоненти, підтримку правоохоронних органів, гуманітарну допомогу для переселенців та боротьбу з корупцією. Всього США планують виділити Україні понад мільярд доларів допомоги.

Раніше ми повідомляли, що в Україні створили реєстр активів російських олігархів. Також ми писали, в чому звинувачують Ігоря Коломойського.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.