Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Раптові труднощі та довге очікування: як переоформити авто в Україні

Процедура переоформлення авто може затянутися, тому варто виділити на це чимало часу

Фото: Pexels, Сервісний центр МВС; Колаж: Pro Гроші

Як переоформити авто

Фото: Pexels, Сервісний центр МВС; Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану в Україні чимало процедур, які стосуються оформлення документів, зазнали змін. Виключенням не стало і переоформлення автомобілів.

Насправді, сама по собі процедура не дуже складна, адже в сервісний центрах достатньо додаткової інформації та підказок. Але часу на переоформлення авто потрібно виділити з запасом. У цьому я переконалась на власному досвіді, коли влітку зіткнулась з цим завданням. Тож, як переоформити авто в Україні під час війни, скільки часу на це потрібно та до чого варто бути готовим, – розповідаю далі.

Де можна пройти процедуру перереєстрації

Переоформити транспортний засіб можна у будь-якому найближчому до вас сервісному центрі МВС. Їхній перелік можна подивитися на сайті. Враховуйте, що під час повітряної тривоги сервісні центри припиняють свою роботу.

Я переоформлювала автомобіль у тому сервісному центрі, де раніше складала іспит з водіння. Він не найближчий до мене, але завдяки тому, що до купівлі авто я вже була там кілька разів, орієнтуватися у ньому мені було легше.

Підготовка документів

Перед тим, як їхати в сервісний центр, необхідно підготувати пакет документів як покупцю, так і продавцю. Раджу перед переоформленням скоординуватися з протилежною стороною і проговорити, які документи треба взяти.

Отже, що беремо з собою:

  • паспорт громадянина України (або інші відповідні документи);
  • копію ідентифікаційного коду;
  • техпаспорт транспортного засобу (для продавця).

Інші документи, зокрема, документ про проходження відповідної інспекції, платіжні документи, квитанції тощо, отримуються вже безпосередньо на місці.

Також під час оформлення договору купівлі-продажу в сервісному центрі МВС треба буде вказати оціночну вартість транспортного засобу.

Усі необхідні документи можна надавати як у друкованому варіанті, так і у цифровому – через "Дію". Але, як показує практика, більшість надає перевагу першому варіанту.

Вартість переоформлення

На сайті сервісного центру вказано, що орієнтовна вартість переоформлення транспортних засобів всіх категорій із виданням номерного знаку становить орієнтовно 830 грн:

  • послуга + бланк свідоцтва — орієнтовно 512,00 грн;
  • номерний знак — орієнтовно 336,00 грн;
  • плюс послуга банку.

На практиці я заплатила близько 1 тисячі гривень, але на квитанціях не було вказано, за що саме сплачено з цієї суми. Водночас, сума переоформлення не залежала не від оціночної вартості авто.

Також продавцю треба врахувати податок, який платить з продажу другого і більше авто за рік:

  • продаж першого авто – 0%;
  • продаж другого авто – 5 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%;
  • продаж третього і більше – 18 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%.

Для продажу автобуса, вантажівки, причепа, трактора чи спецтехніки передбачені дещо інші податки.

Попередній запис

Перед тим, як йти у сервісний центр, я записала онлайн на конкретну годину та дату через сайт центру. Для цього треба пройти авторизацію через "Дію".

Як зайти через Дію

Я робила це через Bank ID, адже цей спосіб видається мені найзручнішим.

Далі з переліку послуг обрала необхідну – Реєстраційні дії з транспортним засобом. Потім обрала зручну дату, конкретний сервіс та час. Також треба вказати номерний знак авто, яке будуть продавати.

Вибір сервісного центру

Далі я отримала талон з усією інформацією та номером, який знадобиться згодом. Цей талон можна завантажити та роздрукувати, а можна залишити онлайн.

Алгоритм дії в сервісному центрі

Я намагалась обрати максимально ранній час для процедури, щоб уникнути великих черг і довгого очікування.

Отже, у сервісному центрі я чекала, поки на екрані з’явиться номер мого талону. Далі разом з другою стороною (покупець/продавець) ми підійшли до адміністратора у відповідному віконці. Там ми передали йому всі необхідні документи, заповнили заяви тощо.

Однак цього дня стався збій у реєстрах Міністерства юстиції, тому без нього подальші процедури були неможливі. Довелося чекати близько години.

Далі адміністратор видав бланк для проходження інспекції, з яким потрібно було стати у живу чергу з машин на перевірку до інспектора. На жаль, зайняти місце заздалегідь у цій черзі не вийшло, адже до неї (на території центру) пускають тільки з бланком.

Мені пощастило, і в черзі я стояла буквально до півгодини (знову ж таки, тому що якщо приходити вранці, машин зазвичай багато не збирається), сам огляд авто теж тривав недовго.

Потім із заповненим бланком і підписом від інспектора я пішла до адміністратора і передала йому всі заповнені документи. Він надав мені список платежів, які необхідно зробити у касі в центрі.

До речі, у касі також можна перевірити, чи не фальшиві купюри, якими вам, наприклад, заплатили за авто. Коштує це 1 гривню за 1 купюру. На моєю досвіді одна купюра дійсно виявилась "підозрілою".

Після цього я повернулась до адміністратора, який саме оформив угоду. Він же і має видати новий техпаспорт та номерні знаки. Але на цьому етапі в мене також виникла проблема – у сервісному центрі зламався принтер, який друкує техпаспорт і права. Тому, довелося чекати ще зайву годину, поки його полагодять.

Загалом, я провела у сервісному центрі близько 5 годин, тож наполегливо рекомендую виділити на це діло хоча б півдня. Центри також працюють і у вихідний день, але треба враховувати, що і людей може бути більше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.