Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила здачі: як отримати посвідчення водія

З 24 липня в Україні змінились правила отримання посвідчення водія

Фото: РБК-Україна, Сервісний центр МВС; Колаж: Pro Гроші

Як отримати посвідчення водія

Фото: РБК-Україна, Сервісний центр МВС; Колаж: Pro Гроші

В Україні з 24 липня запрацювали нові правила отримання водійського посвідчення. Якщо коротко про основні зміни – то тепер теоретичну та практичну частини підготовки водіїв розмежували.

Pro Гроші розповідає, як тепер проходить підготовка водіїв.

Розмежоване навчання

Для початку нагадаємо, як було раніше – у автошколі починаються заняття з теорії, пізніше до них підключається водіння. Далі треба було скласти внутрішній іспит з теорії та водіння, скласти теоретичний іспит у сервісному центрі і потім скласти там практичний.

Тепер, для того, щоб отримати водійське посвідчення, спочатку треба пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в територіальному сервісному центрі МВС.

Далі учні автошколи отримують Свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки і можуть починати починати практичний курс – виїжджати на вулиці за кермом.

Свідоцтво діятиме протягом 1 року. Якщо людина, яка хотіла отримати посвідчення водія, так і не склала протягом року інший екзамен, вона починає навчання спочатку.

Як отримати посвідчення водія


У Міністерстві внутрішніх справ вважають, що таке розмежування навчального процесу не просто виглядає логічним, але вводиться ще й з огляду на світовий досвід.

"Фактично, це стане гарантією безпеки на дорогах, оскільки до практичного навчання допускатимуть тільки тих, хто вже знає правила дорожнього руху", – кажуть у МВС.

Практичний курс

Відповідно, після отримання Свідоцтва, йде практичний курс. Після його завершення — іспит в автошколі. Це є обов’язковою умовою.

Опісля автошкола видає Свідоцтво про закінчення практичної підготовки, яке буде чинне протягом двох років – тобто протягом цього часу потрібно прийти в сервісний центр та скласти іспит там.

Ще одне нововведення – зміна автошколи для теоретичного та практичного курсів. Раніше ця опція не передбачалась, оскільки навчання було майже паралельним.

Тепер можна обрати з акредитованих навчальних закладів будь-яку автошколу.

Що робити тим, хто почав навчання за старою програмою?

Якщо студенти розпочали навчання в автошколі ще до зміни правил, тобто, до 24 липня, то вони продовжують навчання відповідно до старих норм.

Тобто, для них не передбачена зміна автошколи, а іспити в сервісних центрах складаються за старим алгоритмом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.