Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на автострахування можуть бути нижчими? ChatGpt розкрив секрети

Пропонуємо дізнатися, яким чином можна зменшити витрати на автомобільне страхування

Фото: Unsplash, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Вибір оптимального типу полісу автоцивілки залежить від вашої конкретної ситуації та потреб

Фото: Unsplash, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Одним з важливих питань для українців, які мають машини, є автоцивілка (автострахування). Існує безліч компаній, які пропонують різноманітні сервіси та типи страхових послуг, однак всіх цікавить, як можна зекономити.

Щодо цього питання команда Pro Гроші звернулася до ChatGPT.

Порівнюйте пропозиції

Перед оформленням поліса автоцивілки рекомендується порівняти пропозиції різних страхових компаній. Розгляньте такі фактори як:

  • Ціна.
  • Умови покриття.
  • Обсяги відшкодування.

Також можна скористатися сервісами з функцією онлайн-порівняння для швидкого доступу до потрібної інформації.

Оберіть оптимальний тип поліса

Залежно від вашої ситуації та потреб виберіть оптимальний тип поліса автоцивілки:

  • Обов'язкове страхування від цивільноправової відповідальності. Це базовий тип поліса, який вимагається законом у більшості країн. Він покриває шкоду, завдану іншим транспортним засобам або майну в разі ДТП, за яку ви несете відповідальність. Якщо ваш автомобіль старий або його вартість невелика, обов'язкове страхування може бути достатнім.
  • Додаткове страхування від цивільноправової відповідальності. Цей тип поліса надає додатковий рівень покриття порівняно з обов'язковим страхуванням. Він може охоплювати вищі ліміти відшкодування, а також додаткові ризики, такі як шкода, завдана пасажирам або пішоходам.
  • Каско (повне страхування автомобіля). Каско надає широкий спектр покриття для вашого автомобіля. Воно охоплює не лише відшкодування шкоди, завданої іншим транспортним засобам, але й шкоду, завдану вашому власному автомобілю внаслідок ДТП, вандалізму, пожежі тощо. Каско може бути корисним, якщо ваш автомобіль новий, вартість його велика або якщо ви хочете бути застрахованими від різних ризиків.
  • Каско з франшизою. Каско з франшизою передбачає, що у разі збитку ви сплачуєте певну суму (франшизу) самостійно, а решта витрат покривається страховою компанією. Ви можете вибрати розмір франшизи, що впливає на вартість поліса. Чим вища франшиза, тим менша премія.
  • Додаткові покриття. Деякі страхові компанії можуть пропонувати додаткові покриття, які дозволяють вам розширити захист свого автомобіля. Наприклад, це можуть бути страхування від викрадення, страхування скла, страхування від наслідків природних лих або страхування від шкоди, завданої дикими тваринами.

Піклуйтеся про свою історію водіння

Чим краща ваша історія водіння, тим меншу суму ви маєте сплатити за автоцивілку. Дотримуйтесь правил дорожнього руху, уникаючи порушень, аварій та штрафів. Якщо у вас є безаварійний стаж, переконайтеся, що ви отримуєте знижку за безаварійну їзду.

Зберігайте свою автостраховку актуальною

Не забувайте продовжувати свою автоцивілку вчасно, щоб уникнути припинення покриття. Якщо ви забудете продовжити поліс, ви ризикуєте потрапити в прикру ситуацію, яку не зможете покрити, а при поновленні з вас може стягуватися штраф.

Зверніть увагу на франшизу

Франшиза – це сума грошей, яку ви зобов'язані заплатити самостійно у разі збитку. При виборі поліса автоцивілки врахуйте розмір франшизи. Чим вища франшиза, тим нижча премія. Однак, ви повинні бути готові покрити франшизу в разі збитку.

Розгляньте можливість самостійного пошуку страхової компанії

Національні страхові компанії можуть мати більші премії через свої високі витрати на маркетинг та ін. Зверніться до місцевих агентів або незалежних брокерів, які можуть пропонувати більш доступні варіанти.

Перед оформленням поліса автоцивілки дізнайтеся у страхової компанії про можливі знижки. Наприклад, деякі компанії надають знижку за встановлення протикрадіжної системи або за проходження курсів водіння. Також деякі страхові компанії пропонують знижки, якщо ви маєте кілька полісів у них (наприклад, страховка житла та автоцивілка).

Загалом, важливо дослідити й ретельно розглянути усі опції перед покупкою автоцивілки. Зверніться до кількох страхових компаній, з'ясуйте деталі та оберіть найкращий варіант з урахуванням вашої ситуації та потреб.

Раніше ми пояснили, які зміни в системі страхування ОСЦПВ чекають українців у 2023. Також ми повідомляли, як отримати 27 000 гривень допомоги від держави.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.