Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Авто для міста: 3 головні критерії вибору

Розповідаємо, на що треба звернути особливу увагу при купівлі машини

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Існує великий вибір серед моделей авто для пересування по місту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Обираючи авто, кожний спирається на особисті потреби. Хтось мусить щодня проводити за кермом, долаючи сотні кілометрів, а для когось машина – це виключно спосіб дістатися до роботи та звозити сім’ю за покупками.

Підшуковуючи автомобіль, треба розуміти, куди та як часто ви збираєтесь їздити. І лише тоді вибирати модель.

З особистого досвіду скажу: отримавши водійське посвідчення, вирішила почати з керування невеликим хетчбеком Skoda Fabia. Це зручне авто для пересування по місту – компактні розміри дозволяють без проблем роз’їжджатися із автомобілями на вузеньких вуличках та зручно паркуватися. Витрати пального також значно скромніші, ніж у позашляховиків. Однак на трасі це авто почувається гірше. Розминаючись із величезною фурою, його ледь не здуває вітром з дороги. Крім того, малий об’єм двигуна не дозволяє стрімко набирати швидкість при обгоні.

Все це треба враховувати, щоб безпечно доїхати до місця призначення.

Тож якщо ви вирішили, що автомобіль вам служитиме здебільшого для пересуванню по місту, то треба звернути увагу на окремі моделі. Вони обов’язково мають бути зручні, маневрені та компактні.

Pro Гроші розповідають детально про основні критерії з підбору авто для міста.

1. Типи кузова

До суто міських автомобілів зараховуються моделі, що, за класифікацією Європейської комісії, належать до А- та В-класу – з довжиною до 3,7 та 4,2 м відповідно.

Якщо вам потрібна найменша машина, то слід звернути увагу на дводверні ультракомпактні хетчбеки та родстери, наприклад, Smart ForTwo, Toyota iQ. Їхня головна перевага – паркування за найскладніших умов. Однак недоліком стане наявність лише двох місць в салоні та замалого багажного відділення. До того ж, пересуватися на швидкісних трасах фактично неможливо через низьку плавність ходу та постійні розхитування. Машина підійде тим, хто планує пересуватися по місту сам, а із компанії може взяти з собою хіба що спортивний рюкзак.

Дещо більшими за "смарти" будуть три- та п’ятидверні хетчбеки А-класу. Найпопулярніші варіанти в цьому сегменті – Hyundai i10, Kia Picanto, Volkswagen Lupo, Daewoo Matiz. Вони не набагато довші та ширші, однак у салоні у них вже п’ять місць. Придбати таке авто в середньому наважуються сім’ї з маленькими дітьми.

Ще крупніші моделі потрапляють вже до сегменту авто В-класу. Вони суттєво ширші і за типами кузовів, і за моделями. Наприклад, Renault Clio, Skoda Fabia, Volkswagen Polo. Крім цього, серед моделей не лише хетчбеки. На ринку можна підібрати і універсали, компактвени чи купе. В салоні такого авто комфортно можуть розміститися чотири людини. До того ж, автомобіль буде зручним як для пересування по місту, так і для виїзду за його межі.

2. Cилові агрегати

Автомобілі А- та В-класів мають різні типи двигунів. Серед них найпопулярніші – бензинові та дизельні. Однак знайти можна ще й гібриди та електрокари.

Найчастіше автомобілі оснащені бензиновими моторами. В компактних авто вони забезпечують баланс рівня шкідливих викидів, витрат палива та ціни обслуговування. Серед популярних моделей – Chevrolet Spark, Daewoo Matiz, Hyundai i10.

Крім того, щоб зекономити на пальному на автомобіль можна встановити газобалонне обладнання (ГБО). Однак мінусом в такому випадку буде те, що установка займе місце в багажнику, яке, як правило, передбачене для "запаски".

В сегменті можна також знайти і дизельні авто. Як правило, вони мають менший показник витрати пального по місту. Наприклад, та сама Skoda Fabia з двигуном 1,6 MPI має заявлену виробником витрату пального по місту 5 літрів на 100 км з дизельним двигуном і 10 літрів на 100 км з бензиновим двигуном. Відповідно, навіть якщо враховувати те, що ціна на бензин зараз нижча, ніж на дизпаливо, дизельний двигун буде вигідніший. Водночас, фахівці стверджують, що авто з дизельним двигуном дорожче в обслуговуванні. Серед компактних авто у цьому сегменті – Peugeot 207, Kia Rio, Citroen C3.

Гібриди – це авто зі звичайним двигуном і електродвигуном. Вони одночасно економлять пальне та знижують шкідливі викиди в атмосферу. Серед компактних гібридів на ринку в Україні представлена Honda Jazz.

Електромобілі також дозволяють економити на пальному однак варто враховувати, що запас ходу лише до 200 км. Для великого міста, в якому облаштовані зарядні станції, варіант такого авто не найгірший. Однак для подорожі на дальні дистанції треба враховувати, чи зможете ви підживити свою машину по дорозі. Серед моделей у цьому сегменті:

  • Renault Zoe;
  • Fiat 500e;
  • Chevrolet Bolt;
  • Volkswagen e-Up.

3. Додаткові критерії зручності для міста

Виворіт керованих коліс. Що більший він, то менше місця потребує машина для розвороту чи паркування. Як відомо, більший виворіт мають машини з приводом на задню вісь.

Камера заднього та переднього огляду, парктронік. Полегшать паркування та забезпечать реакцію водія на перешкоди на дорозі.

Протиугінна сигналізація. Найпростіші варіанти блокують подачу пального у двигун, а також контролюють, чи зачинені двері й багажник. Гарантуватимуть безпеку вашому авто на міських парковках.

GPS-модуль. Дозволить відстежувати розташування авто завдяки базовим станціям стільникового зв’язку та GPS-супутникам. Наявність "сімки" також дає змогу керувати сигналізацією через мобільний застосунок чи спеціальні сервісні команди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.