Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зростання тарифів: що подорожчало найбільше у 2024 році

Підвищення тарифів на комунальні послуги стало серйозним випробуванням для багатьох українців

Фото: Pexels

Комунальні послуги стають дорожчими

Фото: Pexels

Цьогорічне підвищення тарифів на комунальні послуги стало однією з найважливіших фінансових тем для українців. Подорожчання торкнулося майже кожного домогосподарства: рахунки за світло, управління багатоквартирними будинками та вивезення сміття вже зросли, а деякі з них — значно. Проте є й такі послуги, які досі захищені мораторієм.

Про те, як змінились ціни на комунальні послуги в Україні за останній рік, розповідають Pro Гроші.

За останній рік підвищилися тарифи на окремі комунальні послуги, зокрема електроенергію, управління багатоквартирними будинками та інші. З серпня 2023 року по серпень 2024 року їхня вартість зросла в середньому на 18,5%.

Які тарифи було підвищено за останній рік

Згідно з даними Держстату, найбільше подорожчала електроенергія, оскільки її тариф зріс на 63,6%. З 1 червня 2024 року вартість одного кіловата електроенергії зросла до 4,32 гривні. Крім того, в окремих регіонах збільшилися тарифи на водопостачання.

Згідно з рішенням уряду, були внесені зміни для побутових споживачів, у домівках яких використовують електроопалення. Для них передбачений спеціальний тариф:

  • при споживанні до 2000 кВт на місяць – 2,64 грн за кіловат;
  • при споживанні понад 2000 кВт на місяць – 4,32 грн за кіловат.

Подорожчання також торкнулося інших послуг, таких як обслуговування житла, вивезення сміття тощо. За рік також зросла вартість таких послуг:

  • утримання та ремонт житла – на 3,8%;
  • вивезення побутових відходів – на 5,4%;
  • управління багатоквартирними будинками зросла на 9%.

Проте деякі комунальні послуги залишилися без змін, зокрема газопостачання, опалення та гаряча вода, оскільки на них діє мораторій. Однак, згідно з прогнозами НБУ, у 2025 році очікується поступове приведення тарифів до ринкового рівня.

Раніше ми писали, що деякі українці зможуть оформити новий вид субсидій, а також чому деяким споживачам нарахують додаткові гроші за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.