Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуйтеся платити більше: чому деяким українцям нарахують додаткові гроші за комуналку

В НКРЕКП повідомили, коли та кому зі споживачів може загрожувати нарахування пені за комунальні послуги

Фото: Pexels

Українцям важливо вчасно сплачувати за комунальні послуги

Фото: Pexels

Українці зобов'язані вчасно сплачувати рахунки за комунальні послуги. Інакше їм може загрожувати покарання у вигляді пені.

Про це повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Які штрафи загрожують українцям

Відповідно до третьої частини статті 12 Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги" кожен споживач і постачальник мають договір, який визначає:

  • стандарт якості наданих послуг;
  • список послуг;
  • права та обов'язки;
  • вартість послуг;
  • відповідальність за недотримання умов договору;
  • спосіб та порядок оплати;
  • порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі ціни послуг;
  • строк дії договору, порядок і умови продовження його дії та розірвання.

Якщо українці не сплачують рахунки вчасно, їм можуть нарахувати пеню: це штраф у розмірі до 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Однак розмір пені не може перевищувати загальну суму боргу.

Коли починається нарахування пені

Якщо споживач не сплатив рахунок у встановлений термін, нарахування пені починається з наступного робочого дня після дати, коли мала бути проведена оплата.

Важливо зауважити, що пеня не нараховується, якщо держава має заборгованість перед українцем за надані пільги або житлові субсидії, або якщо споживачу заборгували зарплату, і це підтверджено документально.

Як змінилися правила оплати комунальних послуг під час воєнного стану

Через воєнний стан в Україні уряд встановив тимчасові послаблення. Зокрема, забороняється нараховувати штрафи, пені та інші додаткові платежі за неплатежу оплату комунальних послуг. Проте, це стосується лише деяких громадян, а саме людей, які проживають:

  • у зонах бойових дій;
  • на тимчасово окупованих територіях.

Також це стосується тих українців, чиє житло постраждало внаслідок повномасштабної війни. Ці правила передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 № 206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану".

Раніше ми повідомляли, що деяких українців звільнили від перевірки лічильників. Також ми писали, як українці можуть заощадити на комунальних послугах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.