Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є одна умова: українцям пояснили, чому тарифи на світло можуть не підвищити

Попри розмови про те, що тарифи на електроенергію точно зростуть у 2023 році, цього може й не відбутися

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи можна обійтися без перегляду тарифів на електроенергію

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відновлювати українську енергосистему від масштабних руйнувань внаслідок російських ракетних атак зовсім не обов'язково за рахунок підвищення вартості електроенергії для побутових споживачів.

Про це заявив в етері телемарафону керівник Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель.

За його словами, після відновлення експорту української електроенергії за кордон у нашої країни з'являться додаткові кошти, які можна спрямувати на відновлення пошкодженої інфраструктури. У такому разі пільгові тарифи на електроенергію для населення можна не підвищувати.

"У нас є профіцитні години, коли сонячна генерація, яка працює в системі, дає більшу потужність, ніж споживається у години максимальної інсоляції, і, зокрема, зараз вже буде корисно для будь-кого в енергетиці організувати експорт електроенергії", – розповів експерт.

Він також додав, що коштів, які Україна отримає за продаж електроенергії, може вистачити і на підготовку до наступного опалювального сезону, який розпочнеться наприкінці осені 2023 року.

Експорт електроенергії за кордон: що відомо

Процес призупинили ще у жовтні 2022 року, коли російські терористи завдали першого масованого удару по об'єктах енергоінфраструктури в Україні. Але вже зараз, за словами члена наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрія Бойка, Україна знову готова постачати свою електроенергію в країни Європейського Союзу. Так, на початку березня Бойко заявляв, що відновити експорт можна впродовж семи днів.

"Моя думка, що експорт електроенергії може відбутися протягом наступних семи днів. І факт відкриття експорту може бути прив'язаний до зниження споживання внутрішнім споживачем", – зазначив він.

Зауважимо, що станом на 1 квітня 2023 року експорт електроенергії з України в Європу не відновився.

Скільки зараз українці платять за світло в домівках

Вартість електроенергії залишається незмінною з жовтня 2021 року. Тож наразі тарифи на світло є такими:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год (включно) на місяць;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год (включно) на місяць.

Щодо колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання), то для них тариф на електроенергію встановлений у розмірі 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Раніше ми розповідали про зміни, які відбулися для усіх українців у перший день квітня 2023 року. Також ми писали, кому з громадян України виплатять до мільйона гривень компенсації через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.