Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як залишитися зі світлом, якщо є борги за комуналку: українцям пояснили алгоритм дій

Українці можуть уникнути відключень світла, якщо домовляться про списання боргів за комуналку. Розповідаємо, як це зробити

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Як українцям списати борги за комуналку

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Україні наприкінці 2023 року змінилися умови надання житлово-комунальних послуг населенню. Так, Кабмін вирішив скасувати мораторій на нарахування пені та стягнення заборгованості за комуналку, тож деякі громадяни опинилися під загрозою залишитися без світла через борги.

Втім, як пише Ліга Закон, у споживачів є можливість уникнути відключень, списавши заборгованість.

Так, зазначається, що насамперед споживач може звернутися до підприємства, яке постачає комунальну послугу, з проханням дозволити оплачувати борг частинами. Тоді відключати світло не будуть.

Списати борги за комуналку: як ще споживачам не залишитися без світла

Споживачам дозволяється подавати заяву, на підставі якої заборгованість можуть списати. Але домогтися цього можна лише після судового процесу. Суд може пристати на бік споживача, якщо:

  • заборгованість складає понад три роки;
  • він отримав борги від попередніх власників;
  • борг не відповідає площі житла;
  • суд визнав споживача банкрутом.

Зауважимо, що світло не вимикатимуть споживачам, житло яких перебуває або ж перебувало у зоні бойових дій. При цьому підприємства, які постачають електроенергію українцям теж загрожують санкції, якщо вони не належать до критичної інфраструктури.

Які санкції загрожують споживачам через борги

Компанії-постачальники електроенергії, попри воєнний стан в Україні, можуть:

  • призупиняти/повністю зупиняти постачання електроенергії у випадку несвоєчасної та/або неповної оплати послуг;
  • нараховувати та стягувати неустойку (пеню, штрафи) за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Якими будуть тарифи на світло у січні

У перший місяць 2024 року тарифи на електроенергію для побутових споживачів залишаться без змін. Тобто українці платитимуть 2,64 грн/кВт-год. До того ж як сказав в етері телемарафону голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський, тарифи не змінюватимуться до кінця опалювального сезону 2023/2024.

"Станом на зараз усі енергетики зосереджені на тому, аби успішно пройти осінньо-зимовий період. Розмови про те, щоби підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги до кінця цього періоду не ведуться", — підкреслив він.

Додамо, що востаннє тарифи на світло в Україні змінювали 1 червня 2023 року.

Раніше ми писали, яких змін зазнають субсидії у 2024 році. Також ми розповідали про пільговий тариф на світло та чи діятиме він цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.