Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платити більше за світло: у НКРЕКП натякнули чи чекати на зміни у січні

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський розповів, що буде з тарифами на світло

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям найближчим часом не варто очікувати на зростання тарифів на житлово-комунальні послуги. Не зміниться ціна й на електроенергію попри те, що в інформаційному полі час від часу з'являються протилежні повідомлення.

Про це сказав в етері телемарафону 10 січня голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський.

"Станом на зараз усі енергетики зосереджені на тому, аби успішно пройти осінньо-зимовий період. Розмови про те, щоби підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги до кінця цього періоду не ведуться", — сказав він.

Тобто, до кінця опалювального сезону тариф на світло для українців не зазнає змін.

Він також розповів, що українська енергосистема впоралася зі значним похолоданням, яке тривало в країні в останні кілька днів. Так, для забезпечення населення світлом не залучалася аварійна допомога з інших країн. Але, як зазначив Ущаповський, незабаром на українців очікує друга хвиля похолодання.

"Тому енергетики просять споживачів свідомо споживати та ощадливо використовувати електроенергію, особливо під час проходження ранкового та вечірнього піка навантаження на енергосистему", — підкреслив очільник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

Відключення світла за борги: що відомо

В останні дні 2023 року Кабмін України скасував мораторій на нарахування пені та стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Також комунальні підприємства отримали дозвіл відключати від послуг, якщо абоненти не платять або здійснюють оплату у неповному обсязі.

Водночас мораторій залишається актуальним для територій, де тривають бойові дії або тимчасово окупованих Росією, згідно зі списком, які укладають у Міністерстві енергетики.

Скільки коштує світло у січні

Єдиний тариф для усіх українців з 1 червня перебуває на рівні 2,64 грн/кВт-год. Саме таку ціну платять споживачі за електроенергію у січні 2024 року.

До слова, до червня тариф був таким:

  • за умови споживання до 250 кВт-год – 1,44 грн;
  • за умови споживання більше 250 кВт-год – 1,68 грн.

Отже, оновлений тариф більший на 83,3%, якщо людина раніше споживала до 250 кВт-год. А для решти споживачів зріс на 57%.

Раніше ми писали, що для деяких українців з січня 2024 року подорожчає одна з комунальних послуг. Також ми пояснювали, що буде з субсидіями у новому році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.