Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вікна забирають тепло – як можна вирішити проблему протягу

Розповідаємо, як дізнатись причину протягу з вікон в будинку та як цьому можна запобігти власноруч

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вікна в будинку пропускають холодне повітря

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато людей, у яких вдома недостатньо тепло, одразу намагаються знайти причину холоду навіть не замислюючись, що холодне повітря у приміщеня надходить через вікна.

Ми дізналися, як можна власноруч утеплити вікна та створити теплу і затишну атмосферу вдома.

Як зрозуміти, що причина у вікнах

Якщо вікна у будинку дерев'яні, то головною причиною холоду будуть щілини, скоріше за все нещільно прилягають стулки по периметру вікна. Важче зрозуміти, що протяг йде від пластикового вікна, якщо склопакет новий, то була допущена помилка при установці. У разі, якщо продуває пластикове вікно через декілька років, причину можна встановити самостійно.

Частіше бувають такі проблеми:

  • знос ущільнювача та притискних механізмів;
  • проблеми з підвіконням та укосами;
  • розгерметизація стиків.

Виявити джерело протягу можна декількома способами, іноді достатньо просто провести долонею по периметру вікна, також можна перевірити за допомогою сірника або свічки, полум'я буде коливатися від повітря та за допомогою листа паперу, його треба закрити стулкою, якщо він легко рухається між секціями, то проблема з ущільнювачем.

Способи утеплення вікон власноруч

В першу чергу потрібно створити повітронепроникний простір між рамами. Старі вікна загалом утеплюють ватою, паралоном, тканиною або паперовими смужками. Також між рамами кладуть активоване вугілля, силікагель, сіль або соду, те що поглинає вологу, та закривають ізолентою або малярним скотчем. Але в тому випадку відкрити взимку вікно вже не вдасться.

Тепловідбивна плівка також є одним зі способів утеплити вікна, вона підійде і для старих дерев'яних і для нових склопакетів. Вона перешкоджає виходу тепла з кімнати у вигляді інфрачервоного випромінювання та створює додатковий теплоізолюючий шар повітря.

Якщо для вирішення проблеми протягу потрібно звенутися до спеціалістів, треба це зробити до настання зими. Власноруч зробити заміну замків або встановити регулювання замку на зиму можливо, але якщо є можливість, краще довірити цю роботу людині, яка професійно цим займається.

Раніше ми розповідали, коли почнеться опалювальний сезон в України. Також ми писали, скільки садочків та шкіл зимуватимуть з теплом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.