Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відразу в шести областях зміняться правила розподілу газу – хто у списку

Регулятор позбавив ліцензії шість облгазів, а діяльність компанії "Газмережі" значно розширив

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Шість облгазів втратили ліцензії

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), зупинила дію ліцензії шести облгазів. Тим самим регулятор розширив територію провадження господарської діяльності з розподілу природного газу ТОВ "Газорозподільні мережі України" на 6 областей.

Про це повідомили на сайті НКРЕКП за результатами засідання 29 вересня.

Так, з 1 жовтня припиняється дія ліцензій на розподіл газу такими компаніями:

  • "Вінницягаз";
  • "Дніпропетровськгаз";
  • "Івано-Франківськгаз";
  • "Миколаївгаз";
  • "Сумигаз";
  • "Хмельницькгаз".

Активи цих компаній передали ТОВ "Газорозподільні мережі України" у листопаді 2022 року. Тепер регулятор розширив територію провадження господарської діяльності з розподілу Газмереж на шість областей.

В яких областях Газмережі вже відповідають за розподіл газу

Дотепер національний оператор газорозподільних систем управляв п’ятьма філіями:

  • Кропивницькою;
  • Дніпровською;
  • Харківською;
  • Криворізькою;
  • Харківською міською.

Наразі у підпорядкуванні компанії перебували майже 37 тис. км газопроводів у Кіровоградській та Харківській областях, а також Дніпрі й Дніпровському районі, Кривому Розі та Харкові. За допомогою Газмережі блакитне паливо отримують 2 млн домогосподарств і юридичних осіб.

Хто і коли платитиме менше за розподіл газу

З 1 жовтня в Україні запрацюють оновлені правила нарахування плати за послугу з розподілу природного газу. Нові підходи у формуванні мінімального розміру річного замовлення потужностей впровадять для тих побутових споживачів, яким повністю припинили газопостачання або частково обмежили.

Відповідно до оновлених правил, під час визначення мінімальних обсягів річної замовленої потужності враховуватиметься лише неопломбоване та справне газове обладнання, яким користується побутовий споживач.

У НКРЕКП навели приклад, як зміниться платіжка за розподіл природного газу для побутового споживача з комплексним споживанням у Чернівецькій області. У клієнта є опломбоване обладнанням (опалювальний прилад та водонагрівач), а за підсумками попереднього газового року він спожив мінімальні обсяги газу.

Так, до змін клієнт сплачував за мінімальний обсяг споживання 314 кубічних метрів на рік, але з 1 жовтня має сплачувати за 39 кубічних метрів. Тобто, споживач зможе щомісяця економити майже 46 гривень, а за рік – 548.

Раніше ми писали про те, що до Нафтогазу перейшов ще один облгаз. Також ми писали про те, що Нафтогаз скасував 45 млн гривень премій трьом облгазам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.