Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як платити за електроенергію вдвічі менше: п'ять питань про "нічний" тариф

Українцям розповіли, чи реально платити за спожиту електроенергію вдвічі менше, якщо перейти на "нічний" тариф, і як це зробити

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть сплачувати за елекроенергію на 50% менше, якщо користуватимуться світлом вночі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Війна в Україні вже спровокувала різке подорожчання продуктів та послуг. А віднедавна українців попередили про перегляд тарифів на світло через потребу залучити додаткові кошти для ремонту пошкодженої росіянами енергоінфраструктури. Але в українців є нагода заощаджувати до 50% витрат на рахунках за світло завдяки "нічному" тарифу на електроенергію.

У компанії YASNO відповіли на п'ять найпоширеніших запитань про "нічний" тариф.

Що таке "нічний" тариф та хто може ним користуватися?

Це спеціальний тариф, який діє в години мінімального навантаження в енергосистемі з 23:00 до 7:00. За використану в цей час електроенергію побутові споживачі можуть сплачувати 50% від звичайного тарифу.

Головною умовою для цього є наявність двозонного лічильника, що фіксує споживання за часом доби – окремо вдень і окремо вночі.

Яка різниця між двозонним, двотарифним та лічильником "день/ніч"?

Її немає. Це різні назви одного приладу обліку, що налаштований за двома зонами. На відміну від звичайного, такий лічильник на своєму екрані послідовно відображає:

  • показання за тарифом "день";
  • показання за тарифом "ніч";
  • загальний обсяг спожитої електроенергії.

Як змістити споживання на нічний час, не обмежуючи себе в комфорті?

За наявності двозонного лічильника суттєво зменшити рахунки за світло можна, якщо максимально змістити роботу потужних електроприладів на години економії. Наприклад, у цей час можуть працювати:

  • обігрівач;
  • бойлер;
  • пральна та посудомийна машини;
  • хлібопіч;
  • мультиварка.

Запускати їх після 23:00 можна за допомогою функції відкладеного старту.

Ще одне зручне рішення – це використання спеціальних програмованих розеток. Вони дозволяють автоматично вмикати та вимикати побутову техніку у потрібний час. Все що для цього потрібно – під’єднати розетку до приладу та мережі й виставити відповідні години роботи.

Чи передає двозонний лічильник автоматично показання?

Автоматично передавати показання можуть лише двозонні лічильники, які є частиною автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ). Це так звані "розумні" лічильники. Коли оператор системи розподілу встановлює їх у багатоквартирному будинку, то АСКОЕ встановлюється одночасно для усіх мешканців.

Якщо ж двозонний лічильник не підключений до АСКОЕ, тоді його власникам необхідно передавати показання самостійно – за 2 дні до кінця місяця та протягом 3 днів наступного.

Як швидко перейти на "нічний" тариф?

Для цього потрібно замовити набір "Розумний Watt". До його складу вже входять двозонний лічильник та послуга встановлення "під ключ". Комплект ще можна розбавити програмованою розеткою з добовим механічним, тижневим електронним чи Wi Fi-керуванням.

Після отримання лічильника оператор системи розподілу протягом 10 днів виконає його встановлення та постановку на облік. І вже у наступній платіжці клієнт побачить, що нарахування здійснюється за "нічним" тарифом.

Раніше ми розповідали, чи загрожує українцям блекаут влітку. Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.