Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Генератори можуть розорити українців: скільки коштує кіловат-година

Небагато українців можуть собі дозволити постійно користуватися генератором

Колаж: Pro Гроші

Скільки українці насправді платять за світло від генератора

Колаж: Pro Гроші

Через періодичні відключення електроенергії українці змушені купувати генератори для забезпечення електрикою своїх осель. Проте енергія, яку виробляють установки, занадто дорога, щоб генерувати її постійно.

Про це повідомив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Небагато українців мають змогу дозволити собі вмикати генератор більше, ніж на кілька годин, адже вартість кіловат-години приблизно в 11 разів вища за нинішній тариф на електроенергію для побутових споживачів. Сьогодні українці платять 1,68 грн за кВт-год чи навіть 1,44 грн, якщо використовують менш як 250 кВт в місяць.

Бізнесу доводиться платити за світло понад 5 грн за кіловат-годину, але навіть комерційний тариф не досягає вартості ресурсу з генератора, яка становить понад 20 грн. Тож використання установок можливе лише в екстрених ситуаціях, коли електроенергії немає понад добу. Можна увімкнути установку, щоб підзарядити гаджети, але постійно генерувати електрику за допомогою такого приладу дуже затратно у фінансовому плані.

"Генератор – це не питання ефективності, це питання суто безпеки. Я знаю багатьох людей, які мають генератор, але включають його, тільки щоб зарядитися, і потім вимикають. Вони не можуть собі дозволити постійно використовувати генератор, коли немає електрики", – зауважив Харченко.

Також експерт повідомив: не всі моделі здатні функціонувати безперебійно, адже існують такі, що не розраховані на постійне виробництво світла, а лише для тимчасової роботи. "Це все одно рішення для складної години, для моменту відключення електроенергії. Це рішення виживання, а не постійного життя", – резюмував Олександр Харченко.

Генератори здатні завдати проблеми бізнесу і пересічним споживачам

Українському бізнесу доводиться масово закуповувати генератори, щоб забезпечити безперебійну роботу виробництва. При цьому розхід палива неймовірний, як і витрати на генерацію електроенергії. Але у порівнянні зі штрафами, які визначені в законодавстві, ці суми невеликі.

Оскільки для роботи установок потрібно багато бензину чи дизелю, підприємці можуть закуповувати великі партії пального на АЗС і тримати їх у каністрах в приміщенні, яке не годиться для довготривалого зберігання. Якщо при цьому бізнес не має ліцензії, йому грозить штраф у пів мільйона гривень.

І хоч поки не було прецедентів стосовно відкриття провадження правоохоронними органами проти підприємців, вони обирають варіант облаштувати необхідне приміщення і платити за ліцензію, ніж отримати величезний штраф.

У приватних споживачів інші проблеми з використанням генератора. Цей прилад досить небезпечний, якщо не вміти його експлуатувати. Зокрема його потрібно тримати лише у відкритому середовищі, в жодному разі не вмикати у будинку, бо вихлопні гази небезпечні для життя людини. Забороняється вливати пальне всередину установки, поки вона працює. Дочекайтеся охолодження всіх запчастин і тільки тоді дозаправте генератор.

Також не забувайте завжди перевіряти стан електропроводки, адже її пошкодження може призвести до вибуху. Найкращий варіант при підключенні – звернутися до кваліфікованого електрика, який розповість правила безпечної експлуатації та здійснить облаштування місця найбільш оптимально.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що генератори рятують бізнес та одночасно притягують штрафи. Також ми повідомляли, як під'єднати генератор і не влаштувати пожежу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.