Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як підключити генератор і не влаштувати пожежу – інструкція

Українцям пояснили, що треба зробити перед підключенням генератора

Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили правила безпечного підключення генераторів

Колаж: Pro Гроші

Через відключення світла багато українців використовують генератори як альтернативний спосіб забезпечення будинків електроенергією. Водночас, підключаючи такий пристрій, потрібно бути особливо уважними.

Про правила під час підключення та використання генератора нагадали у МВС.

Головне і найважливіше, про що треба знати, це те, що користуватися генератором можна лише на відкритому повітрі. Місце розташування від будівлі має сягати не менше 6 метрів. Це надзвичайно важливо, адже вихлопні гази з цього приладу небезпечні для життя.

Також потрібно захистити генератор від вологи. У вас мають бути гумові рукавиці та чоботи або будь-яке інше взуття із гумовою підошвою.

Перш ніж включати генератор, перевірте стан електропроводки. Не змішуйте різні види мастила, те саме стосується і пального. Заправляти генератор можна лише вимкненим (якщо ви його вже вмикали й потрібно дозаправити – дочекайтеся, поки всі запчастини охолонуть). Не залишайте пальне біля генератора, адже воно може спалахнути.

Перед підключенням не можна самостійно змінювати конструкцію електроприладу.

Найкращим варіантом буде при підключенні генератора звернутися до кваліфікованого електрика.

Крім того, у вас завжди під рукою має бути вогнегасник порошкового або вуглекислотного типу. Людина, яка гасить займання генератора, має пам’ятати, що відстань від насадки вогнегасника до електроустановки, яка горить, має бути не менше 1 метра.

Отруєння від генераторів

Через те, що українці нехтують правилами використання генераторів, вже зафіксовані перші випадки отруєння, деякі з них – летальні.

Так, увечері 24 листопада медики та поліція виїхали до пари, якій стало зле в селі Бобриця. Виявилося, що сім'я використовувала для освітлення житла генератор – він стояв у приміщенні. За попередньою інформацією, внаслідок отруєння чадним газом помер 61-річний чоловік, а 52-річну жінку госпіталізували.

Того ж дня до поліції звернувся чоловік із Гостомеля, який заявив, що його сусіди – сім'я з 4 людей – отруїлися газом. З'ясувалося, що спершу зле стало 72-річній бабусі та 4-річній дівчинці. Згодом стан погіршився у 12-річної дівчинки та 48-річного батька. Медики констатували отруєння чадним газом. Бабусю й молодшу онучку госпіталізували.

Крім того, на Одещині через отруєння чадним газом від генератора загинули пенсіонер та його 14-річний онук.

Раніше ми писали про те, за що в Україні карають власників генераторів. Також ми повідомляли, чи подешевшають генератори та, чи вистачить для них пального.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.