Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям доступна житлова субсидія – хто може оформити і як це зробити

За надання недостовірної інформації про відсутність газу чи опалення передбачається повернення суми субсидії

Фото: ukrnews. Колаж: Pro Гроші

Субсидії на індивідуальне опалення доступно українцям, які постраждали від війни

Фото: ukrnews. Колаж: Pro Гроші

Українці, які внаслідок воєнної агресії РФ втратили можливість підключення до централізованого опалення або залишилися без природного газу, можуть звернутися за нарахуванням додаткової субсидії.

Про це повідомляє НВ.Бізнес.

Хто має право на перерахунок житлових субсидій

Це питання визначено "Положенням про порядок призначення житлових субсидій", куди були внесені зміни 16 вересня 2022 року. Відповідно до документа, люди, які через активні бойові дії не можуть підготуватися до опалювального сезону у зв'язку з відсутністю централізованого опалення, і змушені користуватися побутовими приладами, щоб обігріти оселю, заслуговують на перерахунок субсидії.

Щоб підтвердити необхідність розподілу електроенергії для індивідуального опалення, українці мають надати деякі документи на перевірку. Серед них – акти обстеження матеріально-побутових умов місця проживання та про відсутність централізованого постачання теплової енергії та/або природного газу. Їх можна отримати в органах місцевого самоврядування.

Згідно з Положенням, субсидія також нараховується людям, які проживають в районі проведення бойових дій або перебувають в тимчасовій окупації. Перелік таких територіальних громад вже складений.

Куди подають документи на субсидію

Потрібно звернутися до місцевої ради свого населеного пункту, аби скласти акти. Для цього спочатку мають провести обстеження житла. На основі висновку експерта приймається рішення щодо оформлення актів. Далі їх необхідно подати для перерахунку субсидії.

Не виключено, що можуть мати місце недостовірні документи, які подадуть для отримання пільги, тоді як підстави для них немає. В такому випадку людина зобов’язана повернути на вимогу управління праці та соціального захисту населення перерахований надлишок. Це робиться або особисто отримувачем субсидії, або шляхом примусового стягнення з рахунку представниками житлово-комунальних послуг.

Якщо особа не згодна повертати суму субсидії, дозволяється звернутися до суду за рішенням про стягнення коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Києві та кількох областях стабілізували енергоживлення. Також ми повідомляли, що в Україні пенсію можуть призначити новій категорії населення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.