Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці критикують владу через ситуацію з дровами – про що просять Зеленського

Напередодні складного опалювального сезону люди почали активніше дбати про заготівлю дров

Колаж: Pro Гроші

Зеленського просять дозволити збирати дрова в лісі

Колаж: Pro Гроші

Українці просять владу дозволити збирати дрова і сухостій в лісі на час опалювального сезону в умовах воєнного стану.

Відповідні петиції зареєстровані на сайту Офісу президента.

До президента Володимира Зеленського звернулися з проханням розглянути питання про зняття обмежень на вільний збір населенням сухих дров, сухостою, повалених дерев у лісах державної, комунальної власності та у лісозахисних смугах.

Ініціатори обох петицій посилаються на статтю 13 Конституції України, в якій сказано, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території країни, є об'єктами права власності українського народу.

Тому українці просять не обмежувати їх у використанні таких ресурсів як сухі чи повалені дерева.

"Тим більше для задоволення своїх елементарних потреб, таких як тепло, для своїх сімей, своїх дітей та й у період війни", – йдеться у тексті петиції.

В іншій петиції Зеленського закликають посприяти тому, щоб Верховна Рада затвердила дозвіл на збирання дров у лісі на законодавчому рівні.

"Це дозволить населенню України безперешкодно збирати дрова в лісі та опалювати ними свої домоволодіння, а також покращить стан лісів, звільнить їх від надмірної кількості сухих, повалених дерев, гілля", – пояснює автор.

Збір підписів для обох петицій триває. Одна з них набрала 59 голосів, а інша – 384. Зазначимо, що для того, щоб Зеленський дав відповідь на ці прохання, треба зібрати 25 000 підписів.

Чому українцям забороняють збирати деревину

Навіть проїжджаючи трасою повз ліси, можна побачити, що там лежить багато повалених дерев та гілок, а частина з них просто гниє.

У Чернігівському обласному лісгоспі пояснюють, чому українцям забороняють самостійно розчищати ліси та заготовляти дерева.

  • По-перше, щоб це дозволити, потрібні зміни до законодавства. Лісогосподарські підприємства не мають права самостійно дозволяти населенню заготовляти навіть сушняк та вітровал без лісорубного квитка.
  • По-друге, лісозаготівельні роботи належать до робіт з підвищеною небезпекою і несуть пряму загрозу життю людини. Виникає питання: хто відповідатиме за нещасні випадки, які можуть трапитися під час заготівлі дров, і чи не понесе за це відповідальність лісник, у зоні діяльності якого відбуватиметься заготівля.
  • По-третє, не всі громадяни є свідомими. Дехто може під виглядом збору сушняку вивозити свіжоспиляні дуби. Тож певний контроль має бути обов’язково.

Що можна збирати в лісі без дозволів

Згідно з чинними законами, без спеціального дозволу можна збирати тільки лісову підстилку:

  • листя;
  • хвою;
  • дрібні гілочки;
  • опалу кору.

Раніше ми писали про те, які штрафи передбачені за збирання дров у лісі. Також ми розповідали, які дрова найдорожчі в Україні та чи варто їх купувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.