Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Нафтогазі пояснили, чи можна погасити борг за рахунок переплати

Деякі споживачі змінили постачальника газу, залишивши у попереднього переплату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи можна погасити борг перед Нафтогазом за рахунок переплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Споживачі, які мають борг перед Нафтогазом, але у них залишилася переплата у попереднього постачальника, не зможуть автоматично переказати ці кошти та погасити борг.

Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу.

У компанії зазначили, що наразі не існує механізму автоматичного переказу коштів між постачальниками. У такому разі споживачам необхідно звернутися з відповідною заявою до колишнього постачальника для повернення коштів.

Постачальники не мають права відмовити у поверненні переплати у разі звернення споживачів. В іншому випадку українці можуть оскаржити рішення компанії в суді та повернути свої гроші.

Що робити, аби не збільшилася сума в платіжках

Щоб у споживачів в платіжках були коректні суми, потрібно передавати показання лічильників конкретному облгазу з 1 по 5 число щомісяця.

Передати показання лічильників можна одним зі способів:

  • на сайті або в чаті облгазу;
  • відвідавши офіс облгазу;
  • через скриньки приймання показань;
  • зателефонувавши в контакт-центр облгазу.

У Нафтогазі нагадали, що облік газу ведуть тільки облгази, а постачальники вже формують платіжки на основі отриманих показань лічильника.

Подвоєна сума в платіжках

Постачальна компанія не несе відповідальності за обсяги споживання, зазначені у платіжках. Проблема може виникнути при передачі показників лічильників до облгазу. Тому що кінцеві показники газопостачальній компанії передає саме облгаз.

Різниця у цифрах може виникати через те, що клієнти не вчасно передають показання лічильників. Для того, щоб обсяг споживання був нарахований коректно, показання слід передавати з 1 по 5 число кожного місяця. Тоді розрахунки здійснюватимуться за фактичними показниками. У разі якщо споживачі не дотримуються цього графіка, то обсяг споживання газу рахується зовсім інакше.

Як розумно споживати газ під час опалювального сезону

У Нафтогазі дали українцям кілька порад, а саме:

  • перевірте все газове обладнання, зокрема своєчасно усуньте повітряні пробки та відремонтуйте труби за потреби;
  • проведіть діагностику газового котла. Осад у теплообміннику може уповільнювати нагрівання води й відповідно збільшувати споживання газу;
  • прочистьте сопло пальника на газовій плиті. Забруднення впливає на якість горіння газу та колір;
  • якщо у вас індивідуальне опалення, то опалюйте лише окремі кімнати, а не весь будинок. Це допоможе скоротити витрати газу до 40%;
  • використовуйте газ як джерело тепла лише в тих випадках, коли відсутнє централізоване опалення.

Раніше ми розповідали, що можна знайти в інтернет-магазині Нафтогазу. Також ми писали, куди звертатися українцям, якщо вони отримали некоректні платіжки за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.