Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оплата за світло під час війни: що буде з боргами українців

Розповідаємо, як платитимуть українці, які накопичили борги за світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи відключать світло українцям, які ігнорують платіжки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час війни українці почали рідше сплачувати рахунки за комунальні послуги, адже після вторгнення російських військ багато людей втратили роботу. А деякі громадяни покинули рідні домівки та переїхали у більш безпечні регіони. Однак хвилюватися за те що, наприклад, після повернення додому доведеться платити за світло, яким не користувалися, не варто.

Про це розповів генеральний директор Yasno Сергій Коваленко.

Він пояснив, що споживачі платять лише за ту електроенергію, яку використали. Для того, щоби надавачі послуг не враховували електроенергію, якою люди насправді не користувалися, варто передавати показники лічильника. Якщо споживач цього не зробить, то мережа автоматично нарахує середню суму на основі споживань за попередній місяць чи рік.

При цьому, якщо людина певний час не перебувала вдома і не користувалася електроенергією, але показники лічильника надасть вже після повернення — відбудеться автоматичний перерахунок і ніяких додаткових оплат за світло здійснювати не доведеться.

Сергій Коваленко також підкреслив, що жодних санкцій в умовах воєнного стану проти споживачів, які не оплачують рахунки або роблять це пізніше, не застосовують. Тобто, світло за несплату боргів нікому не відключатимуть.

Чому усе ж таки важливо сплачувати рахунки за електроенергію

Раніше гендиректор компанії YASNO Сергій Коваленко вже пояснював, що несплачені рахунки за комуналку серйозно впливають на можливість ремонтувати пошкоджену внаслідок обстрілів енергетичну інфраструктуру. Адже, як пояснив фахівець, 20% від тарифів спрямовуються на підтримку експлуатації енергомереж.

"Своєчасна оплата зараз допоможе підтримати енергетичну інфраструктуру. Вважайте, що так ви можете підключатися до відновлення пошкоджених ліній та зруйнованих ТЕС", — зазначив Коваленко.

Чи зміниться тариф на електроенергію

Переглянути тарифи на світло в Україні можуть вже після того, як завершиться опалювальний сезон, який триває, традиційно, до квітня. На думку міського голови Житомира Сергія Сухомлина, тарифи зростуть з однієї причини — енергетикам дуже потрібні кошти, щоб ремонтувати пошкоджену інфраструктуру.

"Ми всі розуміємо, в якому стані наша енергосистема, яка кількість ТЕЦ зруйнована, чи пошкоджена, яка кількість підстанцій пошкоджена. Енергетикам теж потрібно за якісь кошти все це ремонтувати й забезпечувати країну електроенергією", — сказав він.

Раніше ми розповідали, чому у деяких будинках в Києві неможливо вимикати світло за графіками. Більше про відключення електроенергії в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.