Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У деяких українців вода в кранах змінила колір – чи небезпечно це для здоров'я

Місцева влада столиці запевняє, що контролює якість водопровідної води, а жовтуватий колір спричинений паводком

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фахівці щодня відбирають проби на всіх етапах водопідготовки

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через паводок вода у кранах деяких киян може мати трохи жовтуватий колір, спеціалісти посилили контроль її якості.

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

"Рівень та якість води у Дніпрі впливають на технологічні процеси водопідготовки. Через інтенсивність паводка Київська ГЕС почала інтенсивний скид води, що призвело до залпового погіршення якості води в річці", — йдеться у повідомленні.

Спеціалісти попередили, що через весняний паводок вода може бути тимчасово забарвлена в жовтуватий колір.

"Проте цей показник кольоровості залишається в межах норми, передбаченої ДСанПіН, і не впливає на якість та безпеку водопровідної води", — запевнили на підприємстві.

Зауважується, що фахівці підприємства щодня відбирають проби на всіх етапах водопідготовки, на виході з очисних споруд та у розподільчих водопровідних мережах – у 35 контрольних точках на різних вулицях у всіх районах Києва. Посилений контроль здійснюється за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками.

Які соціальні норми встановлені для отримувачів пільг

  • послуга з централізованого постачання холодної води — 2 кубометри холодної води на одну особу на місяць;
  • послуга з централізованого постачання холодної води за відсутності постачання гарячої води — 3,6 кубометра холодної води на одну особу на місяць;
  • послуга з централізованого постачання холодної води у разі відсутності постачання гарячої води більш як на 14 діб — 3,6 кубометра холодної води на одну особу на місяць;
  • послуга з централізованого водовідведення – 3,6 кубометра на одну особу на місяць;
  • у разі відсутності централізованого водовідведення (за відсутності системи централізованого водовідведення та за відсутності централізованого водопостачання і вигрібних ям) для вивезення рідких нечистот — 3,6 кубометра на одну особу на місяць;
  • послуга з централізованого постачання гарячої води — 1,6 кубометра гарячої води на одну особу на місяць.

Тарифи на водопостачання та водовідведення

Як писав сайт Pro Гроші, вартість цих послуг для населення зросла вже з 1 квітня. Нові ціни водоканалів будуть представлені у два етапи – у квітні та травні.

На першому етапі зростання вартості водопостачання та водовідведення складе 12,3%, а на другому – 14,1%. Таким чином, у середньому витрати одного домогосподарства (родини із 2–3 осіб) за місяць орієнтовно можуть збільшитися на 60 гривень.

Важливий момент – підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення ми відчуємо тільки в травні, коли будемо оплачувати платіжки за квітень.

Раніше ми повідомляли, від чого залежать пільги на водопостачання. Також сайт Pro Гроші розповідав, як українці самі провокують підвищення тарифів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.