Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців попередили про неминуче підвищення тарифів на комуналку – коли чекати

У Верховній Раді пояснили, що нинішня вартість комунальних послуг економічно необґрунтована

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Платіжки за комуналку можуть збільшитися

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Хоча в Україні діє мораторій на підвищення тарифів за послуги ЖКГ, українцям слід готуватися до зростання вартості комуналки.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в коментарі 24 каналу.

За його словами, тарифи на комуналку зростуть після опалювального сезону. Тобто, їх можуть переглянути у квітні.

"Протягом опалювального сезону тарифи не будуть змінюватися. Після опалювального сезону – напевно. Будемо бачити ситуацію, але моє переконання, що тарифи повинні бути економічно обґрунтовані", – заявив Гетьманцев.

На думку нардепа, ціна на газ в Україні на рівні 7,99 гривні за кубометр є невиправдано низькою. Він вважає, що рівень підвищення тарифів залежатиме від майбутньої ціни газу.

Як відомо, тарифи на електроенергію для побутових споживачів заморожено до кінця опалювального сезону.

Тарифи на газ, тепло та гарячу воду заморожені до кінця воєнного стану та протягом 6 місяців після закінчення війни.

Як зекономити на комуналці

Уряд передбачив норми щодо якості та періодичності надання комунальних послуг. Якщо постачальники їх порушують – українці мають право на те, щоб їм знизили суми у платіжках.

Зокрема, у нормах Кабміну передбачено, що українці не можуть залишатися без холодної води понад шість годин на добу. Якщо води немає більше часу, то за кожну добу порушення допустимого відхилення сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Тобто, якщо протягом місяця воду відключали 3 рази на понад 6 годин на добу, то платити за водопостачання потрібно на 9,9% менше. Наприклад, не 250 гривень, а 225.

У випадку з гарячою водою, є норма, що температура має бути від 50 до 75 градусів. Якщо температура від 45 до 49 градусів, тариф мають зменшити на 10%, а якщо від 40 до 44 – на 30%. Якщо немає і 40 градусів, то можна платити за тарифом холодної води.

Також у нормах уряду передбачено, якщо у квартирі холодніше 18 градусів, за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Однак цього року українців попередили, що мінімальна температура у квартирі становитиме 16 градусів. Водночас в ухвалі уряду щодо нормативів надання комунальних послуг цей пункт не змінили.

Раніше ми писали про те, як зміниться вартість комуналки для споживачів з 1 грудня. Також ми розповідали, за що українці почали платити більше під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.