Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії з 1 травня – як зміняться правила нарахування допомоги на літній період

З'ясовували, кому варто в травні подати пакет документів на перепризначення субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У травні перепризначатимуть субсидії на літній період

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 травня 2023 року допомога на оплату комуналки від держави призначатиметься на літній період.

Сайт Pro Гроші розбирався, кому варто звернутися до Пенсійного фонду за перепризначенням виплат та хто може взагалі залишитися без субсидії.

У Пенсійному фонді заспокоїли, що більшість споживачів, які отримувати субсидію в опалювальному періоді, автоматично отримають допомогу з травня. Звичайно ж, якщо не виникнуть нові обставини, які впливають на отримання субсидії – змінився склад родини чи майновий стан. Про це варто негайно повідомляти до Пенсійного фонду, в іншому випадку є ризик залишитися без грошей. Крім того, субсидіанти можуть зобов’язати повернути неправомірно отримані суми. Це стосується і випадків, коли людина вказала недостовірні дані у заяві чи декларації про доходи та витрати.

Хто має знову подавати документи на отримання субсидії

Знову подати пакет документів для призначення субсидії необхідно, якщо:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують інше житло;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

"При поданні заяви протягом двох місяців з початку неопалювального сезону субсидію призначать з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на його отримання", - уточнили в Пенсійному фонді.

Як перерахунок пенсії вплине на призначення субсидії з 1 травня

При призначенні допомоги на оплату комуналки на літній період враховують сукупний дохід сім’ї за III-IV квартали попереднього календарного року. Але пенсіонерам, які не мають додаткового доходу, врахують лише розмір пенсії за березень цього року, адже нещодавно відбулась її індексація. Крім цього, пенсіонерам у віці 70 років та старше збільшили доплати за вік. Все це позначиться під час розрахунку субсидії на неопалювальний сезон або при визначенні права на отримання державної допомоги:

  • по-перше, суми в платіжці влітку зменшуються за рахунок відсутності опалення.
  • по-друге, при збільшенні доходів субсидія автоматично зменшується. Водночас якщо піднімуть тарифи на комунальні послуги, то суму виплат перерахують пропорційно до підвищення.

Як впливає допомога переселенцям на призначення субсидії

Під час розрахунку державної допомоги на оплату комуналки беруть до уваги різні види доходів. Це не тільки зарплати та пенсії, а й, наприклад, допомога з безробіття, компенсація з догляду за особою з інвалідністю, тощо.

Варто знати, що грошова допомога від міжнародних організацій, яку виплачують постраждалим під час воєнного стану, не враховуватиметься при розрахунку субсидії.

До сукупного доходу сім’ї при розрахунку субсидії також не включають:

  • допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • компенсацію витрат на тимчасове розміщення ВПО, що перемістилися після 24 лютого 2022 року.

Як борги за комуналку впливають на призначення субсидії

Одна із головних умов отримання допомоги від держави – відсутність комунальних боргів. Так, згідно із законодавством, субсидія не призначається, якщо заявник має прострочену понад три місяці заборгованість, що перевищує 680 гривень. Тому наявні борги слід погасити до травня.

Чи нараховують субсидію, якщо будинок пошкоджений внаслідок війни

Якщо будинок пошкоджений і комунальні послуги не нараховуються — субсидію отримати не можна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, через яку грубу помилку українцям відмовляють у субсидії. Більше про субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.