Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло можуть підняти на 35%: хто буде миритися з новими цінами

Слідом за підвищенням тарифів для населення НКРЕКП планує збільшити граничні ціни на електрику для бізнесу

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло для бізнесу хочуть підвищити з 30 червня

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український бізнес невдовзі може отримати нові прайскепи (граничні ціни) на електроенергію. Відповідний проєкт постанови ухвалили представники НКРЕКП на засіданні. Йдеться про підвищення тарифів на 35%.

Про це повідомили в Forbes.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішила збільшити показники цін для годин мінімального і максимального навантаження. Якщо постанову ухвалять після опрацювання зауважень і пропозицій, то бізнесу доведеться платити 2 706,63 грн/МВт-год та 5 413,26 грн/МВт-год відповідно.

Зауважимо, наразі тариф для годин мінімального навантаження становить 2 000 грн, для максимального – 4 000 грн. Тобто гранична вартість зміниться на 35% у бік дорожчання. Також Нацкомісія хоче встановити верхню межу на рівні 125% від РДН (ринок "на добу наперед"), тобто 6 766,58 грн/МВт-год.

При цьому мінімальний прайскеп на РДН і внутрішньодобовому ринку становитиме 10 грн/МВт-год. У разі позитивного рішення щодо підвищення тарифів вони наберуть чинності вже 30 червня поточного року.

Звісно, бізнес на засіданні не схвалив зміни та виступив проти нових граничних цін. Як зауважив головний енергетик Запорізького заводу феросплавів Максим Мусатов, у разі підвищення вартості на електроенергію щомісячні витрати підприємства збільшаться на 43 млн грн.

Як платити менше за світло

1 червня український уряд збільшив тариф для населення до 2,64 грн за кВт-год. Тож громадяни вже у липні отримають оновлені платіжки, де сума за споживання буде видозмінена. Втім існує можливість заощаджувати на комунальних послугах за допомогою двозонного лічильника. Адже нічний тариф, який наполовину менший від денного, ніхто не скасовував.

За світло в нічний час українці платитимуть 1,32 грн за кВт-год, тож є резон вмикати енерговитратні прилади після 23:00 до 7:00 ранку. Якщо не маєте встановленого двозонного лічильника, треба звернутися до свого оператора мереж і замовити його. Також слід укласти договір з постачальником, алгоритм дій такий:

  • подати заяву про встановлення приладу (в обленерго, надавши паспорт, ІПН і договір з постачальником);
  • отримати новий договір та рахунок;
  • оплатити послугу встановлення;
  • віднести лічильник у РЕМ чи обленерго для параметризації (програмування);
  • чекати до 14 днів, протягом яких відбудеться заміна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців можуть оштрафувати на 300 тисяч гривень через лічильники та розповідав, який документ не варто викидати. Також ми повідомляли, як зміняться субсидії через новий тариф на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.