Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зміняться субсидії через новий тариф на світло: Пенсійний фонд розкрив деталі

Очільник Пенсійного фонду Євген Капінсу розповів, чи передбачаються зміни у призначенні субсидій у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Пенсійному фонді пояснили, як зміняться субсидії черед подорожчання світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нові тарифи на світло в України не вплинуть на розмір субсидій на сплату комуналки. Українці, які отримували держдопомогу, можуть й надалі розраховувати на підтримку.

Про це сказав в етері телемарафону очільник Пенсійного фонду України Євген Капінус.

За його словами, перерахунок субсидій у зв'язку з підвищенням тарифу на електроенергію відбудеться автоматично.

"Відбудеться збільшення показника тарифу у розмірі субсидій, і люди отримають відповідну компенсацію в наступних періодах. Тому домогосподарства, які дійсно у сьогоднішніх умовах потребують коштів, отримають їх у повному обсязі", — розповів він.

Євген Капінус також додав, що розмір субсидій навряд чи зміниться – ані в бік зменшення, ані в бік збільшення.

Що буде з субсидіями на неопалювальний період

Як пояснив Євген Капінус, у цьому питанні держструктура орієнтуватиметься на кількість поданих та розглянутих заяв, після чого вже визначатимуть розмір субсидії. Але проблем із цим не мало б виникнути.

"Домогосподарства, які зважаючи на свої доходи мають право на отримання субсидій після подорожчання розцінок на електроенергію, можуть звертатися до Пенсійного фонду та подавати документи", — підкреслив Капінус.

Як змінилися умови отримання та призначення субсидій

  • Українці, які щонайменше місяць перебували у полоні та можуть підтвердити це відповідними документами, можуть розраховувати на призначення субсидії.
  • Якщо зареєстроване чи фактичне місце проживання не збігається з адресою домогосподарства, то під час призначення субсидії не враховуватимуться доходи осіб, які перебувають у полоні чи вважаються зниклими безвісти.
  • Житлову субсидію можуть призначити тільки за однією адресою – фактичним, задекларованим або зареєстрованим місцем проживання особи.
  • Особи, які залишилися без газу через збройну агресію Росії та обігрівають оселю побутовими електроприладами, користуватимуться соціальними нормативами на послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.
  • Виправляти помилки в декларації можна довше – тепер термін продовжили на час хвороби.
  • Впродовж 30 календарних днів треба повідомити про особу зі складу домогосподарства, яка перебувала за кордоном сукупно більш як 60 днів (мова про період, за який враховують доходи).

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи можуть ще раз змінитися тарифи на світло до кінця року. Також ми пояснювали, самостійно розрахувати суму допомоги на оплату житлово-комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.