Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на воду підскочать вже у червні: як зменшити суми в платіжках

Щоб не переплачувати за комунальні послуги, можна подбати про економію ресурсів

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть економити воду та менше платити за комуналку

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Українцям планують підвищити тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення вже 1 червня, що відобразиться на показниках у платіжках. Але завдяки способам економії ресурсу можна зменшити споживання і, відповідно, вартість комуналки.

Сайт Pro Гроші розповідає про дієві методи зниження рівня споживання води в квартирі.

Як повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), економічно обґрунтований тариф на холодну воду більший приблизно на 30% від поточного. Тому з 1 червня українці платитимуть за вищими цінами. Водночас, залежно від водоканалу, кінцева вартість для споживачів може бути ще невигіднішою.

Тому рекомендуємо користуватися дієвими лайфхаками, завдяки яким лічильник змінюватиме значення на циферблаті не настільки швидко. Ці поради стосуються як поводження з водою на кухні, так і витрат у ванній. Багато хто не звертає увагу під час готування чи інших побутових справ, скільки насправді ресурсу витрачається без необхідності.

  • Полагодьте вдома крани. Часто змішувач, що протікає, призводить не лише до створення іржі та нальоту, але й великих сум у платіжках.
  • Не розморожуйте замерзлу їжу у воді. На періодичну заміну рідини йде чимало ресурсу, який би знадобився в іншому місці. Краще поставити заморожене м'ясо чи рибу в мікрохвильовку чи залишити на ніч у холодильнику.
  • Не вмикайте великий напір під час чищення зубів чи вмивання.
  • Не викидайте їжу в унітаз, кожен раз додатково змиваючи.
  • Постарайтеся купити посудомийну машину. Вона налаштована на значно менше використання води, тож допоможе економити.
  • Не промивайте фрукти й овочі під краном. Краще наберіть теплу воду в ємність та добре очистіть продукти від забруднення. А вже споліскуйте під проточною водою.
  • Придбайте економні насадки на душ. Вони є з різними режимами: не заважають нормально помитися, але відчутно зменшують витрати води.

Кому можуть відмовити в субсидії на воду

У травні житлову субсидію автоматично продовжили отримувачам. Але не всі українці заново нею скористаються, оскільки є одна умова, що виключає можливість пільг на житлово-комунальні послуги. Йдеться про борги за воду, газ, електроенергію тощо.

У разі тривалої заборгованості (більше трьох місяців) і великої суми (понад 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 680 гривень) субсидію не призначать. Але навіть з боргом українцям не відмовлять в пільгах, якщо вони мають документальне підтвердження сплати, уклали договір про реструктуризацію чи оскаржили заборгованість у суді.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що тарифи на світло доведеться змінити та розповідав, яке рішення анонсували в Міненерго. Також ми повідомляли, що правила призначення субсидій кардинально перепишуть та розповідали, які зміни відбудуться.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.