Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оплата комуналки: як зекономити на кожній платіжці

З'ясовували, яку комісію за кожну платіжку доведеться заплатити у різних державних банках

Фото: УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Яка комісія на оплату комуналки в різних банках

Фото: УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Від початку 2023 року в Україні змінився механізм отримання субсидій, а також пільг на оплату комунальних послуг. Відтепер компенсацію надають грошами, а споживачі повинні самі сплачувати постачальникам за надані послуги.

Про це пише видання На пенсії.

Як заощадити на комісії банку та Укрпошти

Оплатити житлово-комунальні послуги можна у банках, найпопулярнішими серед яких наразі є ПриватБанк та Ощадбанк, а також у відділеннях Укрпошти. За свої послуги організації обов’язкового беруть додаткову плату – комісійні.

Без комісії оплатити платіжки за комунальні послуги можна лише через електронні кабінети Приват24 та Ощад24, однак, у багатьох пенсіонерів виникають із цим дуже великі труднощі. Також може стати на заваді відсутність смартфона.

Дивлячись на те, що платіжок приходить за один місяць багато, то комісійних платежів може назбиратися на кругленьку суму.

Які правила оплати комуналки в Ощадбанку

Зазначимо, що в даній фінансовій установі, комісія із кожного платежу за наявності договору банку з комунальною компанією складе 15 гривень, у випадку, якщо такого договору немає – за одну квитанцію доведеться заплатити 20 гривень комісії. Якщо ж оплачувати комуналку через пенсійну картку – комісія, залежно від платежу, буде мінімум 3 гривні.

Як сплатити комуналку в ПриватБанку

У банку комісія при укладенні договору з постачальником послуги комісія складе також 15 гривень за одну платіжку, якщо ж такого договору немає, то доведеться заплатити на 5 гривень більше.

Яка комісія за одну платіжку в Укрпошти

Якщо ж платити за комуналку на Укрпошті, комісійний платіж при оплаті кожної послуги становитиме 10 гривень. А "щасливі години", коли у поштових відділеннях при платежах за комунальні послуги надавалася знижка на комісію у розмірі 50%, на жаль, скасували.

Кому можна не платити за комуналку під час війни

Така можливість є у споживачів, які виїхали з помешкання, у якому потрібно сплачувати комунальні послуги. Якщо хтось із членів домогосподарства або навіть уся сім'я відсутні тривалий час, то вони можуть заощадити на платі за комуналку. Також це стосується споживачів, які не встановлювали квартирні лічильники на деякі види комунальних послуг.

Скасувати оплату комунальних можуть, якщо споживач:

  • є ВПО і тимчасово проживає в іншому населеному пункті;
  • навчається в іншому населеному пункті;
  • знаходиться на тривалому лікуванні в іншому місті чи в іншій країні;
  • проходить строкову військову службу або мобілізований до ЗСУ;
  • відбуває покарання у місцях позбавлення волі;
  • перебуває за кордоном.

Скільки українці заборгували за комуналку

За інформацією народного депутата Ярослава Железняка, станом на 1 грудня 2022 року українці заборгували за житлово-комунальні послуги 35,35 мільярда гривень.

Найчастіше українці не платять за:

  • опалення та гарячу воду – 24,4 млрд грн;
  • водопостачання – 7,4 млрд грн;
  • управління багатоквартирним будинком – 2,21 млрд грн (цифра з репрезентативної вибірки найбільших компаній з управління багатоквартирними будинками);
  • вивіз сміття (поводження з побутовими відходами) – 1,28 млрд грн.

Раніше ми писали, чи потрібно сплачувати комуналку, якщо житло зруйноване або там ніхто не живе. Також сайт Pro Гроші розповідав, що деякі українці можуть отримати субсидію, навіть якщо мають дві квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.