Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на електроенергію можуть зрости: які платіжки отримуватимуть українці

Все через курс долара і євро до гривні, вищі витрати на капітальні інвестиції, зміни цін на водопостачання і водовідведення тощо

Колаж: Pro Гроші

Тариф на передачу електроенергії планують підвищити на кілька відсотків

Колаж: Pro Гроші

Укренерго хоче підвищити тариф на передачу електроенергії в 2023 році на 84%. Однак це вплине не на платіжки українців, а на ціни товарів і послуг.

Про це пише apostrophe.ua.

У проєкті, який опублікували на сайті Укренерго для обговорення, йдеться про зростання тарифу на послуги з диспетчерського управління. Все через курс долара і євро до гривні, збільшенням аварійного запасу Укренерго, вищими витратами на капітальні інвестиції, змінами цін на водопостачання і водовідведення тощо.

Виходить, що тариф на передачу електроенергії планують підвищити на 84% до 636,17 грн/МВт-год, а тариф на послуги з диспетчерського управління на 234% до 207, 63 грн/МВт-год.

Ці підвищення не впливають напряму на українців у частині житлово-комунальних тарифів. Однак вони спровокують значні витрати в промислових виробників й інших учасників ринку. А це означає, що через це можуть зрости ціни на товари та послуги.

Як подорожчав цукор восени

У перший місяць осені відносно серпня ціна на цукор продовжила зростати так:

  • 1 кг цукру кристалічного в серпні в середньому коштував 31,35 грн, у середині вересня – 34,78 грн;
  • 3 кг зросли у вартості з 92,83 грн до 105,99 грн.

А от сіль, наприклад, стала дешевшою. Ми писали і про те, що у січні кілограм гречки коштував у середньому 47,61 грн. За підсумками липня середня ціна зросла до 93,23 грн за кг. Але після різкого зросту ціни на цей товар, до кінця року вона може впасти. Голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко запевнив, що падіння буде на рівні 15-20 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.