Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям можуть в рази збільшити платіжки через стан лічильника – що відбувається

Один з облгазів нарахував споживачу борг за зовнішній стан газового лічильника

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українець подав позов до суду на облгаз через нарахування боргу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні один з облгазів нарахував споживачу додаткові 10 000 гривень в платіжку через те, що газовикам не сподобався стан лічильника, після чого споживач подав позов до суду.

Про це йдеться в матеріалах судової справи.

10 тисяч гривень за стан лічильника

Суд зобов'язав оператора газорозподільної системи "Криворіжгаз" списати борг споживача у розмірі 10 000 гривень, який донарахували ще у 2017 році. Після експертизи було виявлено, що лічильник 1996 року випуску було зіпсовано внаслідок корозії металу.

Однак облгаз провів свою експертизу, внаслідок якої встановив поломку відлікового механізму, після чого газовики вирішили, що споживач користувався газом, але не платив за нього. Тому облгаз вирішив направити вимогу сплатити 10 765,42 грн, як штраф за порушення.

"Лічильник згідно з актом було встановлено 30.11.2006, дата випуску лічильника 1996 рік, заводський номер 00136127, при цьому заводська пломба не вказана, дата пломбування лічильника – 22.12.2006. Лічильник був повірений 21.04.20 самостійно демонтували для перевірки і самі встановлювали на місце, жодних зауважень щодо пломби лічильника – не було", – йдеться у матеріалах справи.

Облгаз вирішив подати зустрічний позов та намагався довести, що споживач зірвав заводську пломбу, втрутився в роботу лічильника і тим самим зміг занизити показання споживання газу. При цьому, згідно із законом, саме облгаз відповідав за обслуговування лічильника.

Зрештою, суд зайняв бік клієнта та визнав неправомірними дії облгазу про нарахування до сплати 10 765,42 грн в рахунок відшкодування завданих збитків.

Що буде з тарифами на доставку газу у 2023 році

Сума в платіжках за доставлення (розподіл) газу може суттєво змінитися, це пов'язано не зі зміною тарифу на розподіл, а з методикою нарахування самої плати. З 1 січня 2023 року щомісячну плату за доставлення газу розраховують за новими даними споживання, тобто за попередній газовий рік (з 1 жовтня одного року по 30 вересня наступного).

Це означає, що для обрахування щомісячного платежу за розподіл газу на 2023 рік рахують кількість спожитих кубів газу з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року. Відтепер формула враховує інші дані споживання газу, а саме:

  • щомісячна плата за доставлення = тариф облгазу * (куби за період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року) / 12.

При цьому самі тарифи на розподіл газу під час війни не змінюються та залишаються актуальними.

Раніше ми розповідали, куди звертатися українцям, які отримали некоректні платіжки за газ. Також ми писали, хто може не платити за послугу доставки газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.