Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Суму в платіжці можна значно зменшити: як українцям заощадити на вартості світла

Розповідаємо, як українці можуть економити на вартості електроенергії та в чому різниця між двозонним та тризонним лічильниками

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З правильним лічильником і сума в платіжці приємна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З настанням холодної пори року, витрати на комунальні послуги у більшості українців значно зростають. У декого додалась додатково платіжка за опалення, а люди які обігрівають помешкання за допомогою електроприладів помітили значне збільшення суми в платіжці за світло.

Про те, як можна економити на вартості електроенергії, повідомив сайт НаПенсії.

Питання економії на вартості комунальних послуг актуальне багатьом українцям, особливо в опалювальний сезон. Для того, щоб менше платити за електроенергію, споживачі можуть встановити двозонні або тризонні лічильники.

Найрозповсюдженішим варіантом є саме двозонний лічильник, адже він найкраще підходить для більшості українців. За його допомогою можна заощадити на вартості світла в нічні години. З таким пристроєм необхідно буде сплачувати:

  • 2,64 грн/кВт-год — з 07:00 до 23:00;
  • 1,32 грн/кВт-год — з 23:00 до 07:00.

Якщо грамотно розпланувати використання техніки, можна досягнути 25 – 30% економії суми в платіжці. Щоб менше витрачати коштів на електроенергію, на ніч можна перенести використання:

  • пральної;
  • посудомийної машини;
  • хлібопічки;
  • обігрівача;
  • бойлера;
  • мультиварки тощо.

Деяким українцям двозонні лічильники встановлюють безплатно, а решті потрібно звернутись до обслуговуючої компанії, де визначать, скільки коштуватиме установка пристрою. Платна установка буде вигідною громадянам, які споживають понад 400-600 кіловат на місяць, адже витрати на встановлення відносно швидко відіб'ються. А споживачам, які використовують 100-200 кіловат на місяць, сенсу встановлювати двозонний лічильник немає.

Чому вигідно встановлювати тризонний лічильник

Перед тим як встановити такий лічильник варто все ретельно прорахувати, адже вигідним він буде далеко не всім. За умовами тризонного тарифу потрібно сплачувати:

  • за коефіцієнтом 0,4 — з 23:00 до 07:00;
  • за коефіцієнтом 1,5 — ранковий та вечірній піки: з 08:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00;
  • за коефіцієнтом 1 — напівпіки: з 07:00 до 08:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00.

Відповідно, за 5 пікових годин доведеться платити не 2,64 грн за кВт-год, а 3,96 грн, що не дуже вигідно українцям які працюють. А ось тим українцям, які вийшли на пенсію або працюють з дому тризонний лічильник може допомогти значно заощадити на вартості світла.

Раніше ми писали, хто насправді має платити за заміну лічильників електроенергії, а також яких простих правил варто дотримуватися, щоб менше платити за світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.