Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидію можна оформити, не виходячи з дому – як подати заявку без помилок

Заяву на отримання грошової допомоги на опалювальний сезон можна подати через сайт Пенсійного фонду

Фото: ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть самостійно оформити субсидію

Фото: ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть оформити житлову субсидію онлайн через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Про це повідомили у Telegram-каналі ПФУ.

Для оформлення грошової допомоги громадяни подають заяву про призначення та декларацію про доходи й витрати.

Це можна зробити в режимі онлайн на сайті ПФУ. Для авторизації в особистому кабінеті необхідно використовувати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Алгоритм дій наступний:

  • заходимо на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України;
  • авторизуємось для входу в особистий кабінет за допомогою КЕП – вказуємо назву Акредитованого центру сертифікації ключів, який згенерував КЕП, обираємо файл ключа та вводимо особистий пароль;
  • в особистому кабінеті обираємо розділ "Комунікації з ПФУ" й натискаємо на пункт "Заява на житлову субсидію чи пільгу";
  • перед формуванням заяви готуємо скановані копії документів, надаємо згоду на дистанційне інформування, натиснувши кнопку "Продовжити";
  • обираємо пункт "Заява про призначення та надання житлової субсидії";
  • заповнюємо відповідні поля онлайн-форми;
  • додаємо скановані копії документів, натиснувши кнопку "Додати файл";
  • натискаємо кнопку "Сформувати заяву", розміщену в кінці онлайн-форми. Автоматизована система перевірить повноту заповнення заяви. Якщо помилок не виявлено, можна переходити до фінального кроку;
  • накладаємо цифровий підпис та надсилаємо документи до Пенсійного фонду України.

За перебігом розгляду заяви на призначення субсидії можна стежити в особистому кабінеті в розділі "Мої звернення" – "Статус звернення".

Хто може втратити субсидію

Є щонайменше три причини, через які можна втратити пільгу. Серед них – наступні.

Зміна місця проживання. Сюди входять й інші обставини, які унеможливлюють виплату субсидії (наприклад, смерть одержувача).

Заборгованість. Якщо у людини понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 680 гривень, то вона автоматично позбавляється субсидії.

Неправдиво вказаний розмір доходів. Під цим пунктом може розумітись придбання дорогих товарів чи послуг, набуття права власності у сумі понад 50 тисяч гривень. Також зауважте, що виплат можуть позбавити й через придбання готівкової валюти на суму понад 50 тисяч гривень.

Раніше ми пояснювали, як тепер визначають склад домогосподарства для призначення субсидій. Також ми розповідали, куди звертатися для призначення субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.